ZÁZNAM CHOREOGRAFIE ITZIKA GALILIHO O BALCÃO DE AMOR
BALET / 4.5.2020
V rámci projektu DIVADLO POD ROUŠKOU odvysílá NDM 8. května v 18.30 hodin záznam choreografie Itzika Galiliho O BALCÃO DE AMOR, která byla součástí divácky oblíbené inscenace ALL THAT JAZZ, ROCK, BLUES. Pro diváky NDM připojil choreograf také svou zdravici...
 
 
Choreografie Itzika Galiliho připomene nástup kubánského mamba. Mambo (později zahrnuté pod širší označení salsa) je spojeno s největším karibským ostrovem Kubou podobně nerozlučně, jako k sobě patří proslulé tamní pláže a rum. Oproti písním Péreze Prada ztvárňuje choreografie různé obrazy. „Ve srovnání s mou předešlou tvorbou je tohle velice neobvyklé dílo. Několikrát jsem navštívil Kubu a spatřil jsem, jaký vášnivý vztah mají Kubánci k životu. Jak dokážou být kreativní a hlavně jakou obrovskou radost jim přináší salsa. Hudbu složil a nahrál kubánský skladatel Pérez Prado a jeho orchestr. Moje matka pouštěla jeho muziku na gramofonu u nás doma již od 50. let. Takže jakmile jsem začal s choreografií, uvědomil jsem si, že tohle je něco, co jsem již slyšel doma. Znělo mi to povědomě a to byl můj startovní bod,“ říká choreograf Itzik Galili.
Dílo je plné jiskřivé komediálnosti, vtipu, přirozené sexuality i půvabných absurdit. „Také rád používám humor, protože dokáže lidem zpříjemnit náladu. Tudíž beru humor jako nástroj komunikace. Pokud je člověk v lepší náladě díky humoru, tak se s ním posléze lépe diskutuje. A když se i tanečníci uvolní, tak jim poté lépe můžu porozumět. A o tom to přeci všechno je,“ dodává Galili.
 
 
KDO JE ITZIK GALILI?
Narodil se v Izraeli, tančil v taneční společnosti Bat-Dor, Batsheva II a Batsheva Dance Company, kde se začal věnovat choreografii. Absolvoval mezinárodní Gulbenkianův kurz pro profesionální skladatele a choreografy ve Velké Británii. V roce 1990 jeho choreografie Old Cartoon získala cenu za originalitu vsoutěži choreografů Gvanim. V roce 1991 se Galili přestěhoval do Nizozemska a v Amsterdamu založil soubor, který realizoval jeho vlastní projekty. Jeho kontroverzní dílo The Butterfly Effect získalo Cenu publika na mezinárodní soutěži pro choreografy v Groningenu a stalo se jeho průlomovým dílem, kterým si získal mezinárodní uznání. V roce 1997 ho ministerstvo kultury jmenovalo uměleckým ředitelem nově založeného souboru v Groningenu s názvem NND/Galili Dance. V roce 2009 se Galili vrátil do Amsterdamu jako spoluzakladatel a umělecký ředitel souboru moderního tance Dansgroep Amsterdam. Od roku 2011 Galili působí jako hostující choreograf na mezinárodní taneční scéně. Do dnešního dne Galili vytvořil dílo čítající více než 80 choreografií, charakteristických novátorstvím a rozmanitostí. Balet Národního divadla moravskoslezského spolupracoval s Itzikem Galilim již podruhé. V roce 2016 nastudoval choreografii Itzika Galiliho SUB na hudbu Michaela Gordona v rámci inscenace Dva světy / jeden svět.