EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Petr Zatloukal: Aerobic
Premiéra 9.12.2021, 17:00 hodin
Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Petr Zatloukal: Aerobic - Premiéra 9.12.2021

Premiéra 9.12.2021, 17:00 - Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona

Fotografie Petra Zatloukala, díky dominantně ženským modelům, nám zprostředkovávají silné emoce a prožitky na pozadí skromně vybavených tělocvičen a omšelých betonových ploch chátrajících sportovišť.

logoInformace

Petr Zatloukal se narodil 13. září v Kojetíně. Náleží k proudu českých subjektivních dokumentaristů, kteří na fotografickou scénu v tehdejším Československu vstoupili v 80. letech minulého století. Jeho tvorba nebyla programově společensky angažovaná, témata a formáty fotografických cyklů byly často velmi osobní. Přesto se mu podařilo zachytit situaci společenského úpadku a rozkladu, kdy komunistický režim směřoval ke svému zániku. 

Soubor Aerobic, 80. léta 20. století
V 80. letech se v bývalém Československu se stalo velmi módní záležitostí skupinové cvičení žen. Velmi rychle se zde uchytila domácí podoba aerobiku, rytmického cvičení s hudbou, které se sem dostalo ze západní Evropy a USA. Ženy, které neměly moc společenského vyžití. Naprostá většina byla zaměstnaná a na koníčky v socialistickém Československu, kde volný čas vyplňovala hlavně péče o rodinu, neměly dostatek času. Proto také centrálně organizované cvičení, které slibovalo jak pěknou postavu, tak i společenský kontakt, nabylo velmi rychle masové podoby a obliby. Zatloukal se díky své první ženě, instruktorce aerobiku, dostal na mnohá vystoupení, tréninky i do zákulisí. Fotografie, které vytvořil, vznikly bez jakékoliv snahy se fotografií angažovat. A přesto, s odstupem času, právě tyto fotografie poskytují divákovi nečekaný výsek skutečnosti. Dodnes odkazují k tragikomické socialistické epoše a k normalizované společnosti. Řada z těchto dokumentů stále nese výrazný subjektivní pohled tehdy mladého autora. Tomu se mimoděk podařilo v kombinaci s kompozicemi z linií, ploch i figur, vytvořit nejen výtvarný, ale i zčásti i symbolický dokument své doby. Zatloukalovy fotografie, díky dominantně ženským modelům, nám zprostředkovávají silné emoce a prožitky na pozadí skromně vybavených tělocvičen a omšelých betonových ploch chátrajících sportovišť. Podobně jako se Miroslavu Tichému (1926–2011), i přes vrozenou plachost, poštěstilo přinést voyeurskou sondu do života socialistické ženy, tak i Zatloukalovi se podařilo zachytit mnoho podob a příkladů žen, snících o jiném a lepším životě. 
 
Výstava: 
Kurátorka: Štěpánka Bieleszová, Muzeum umění Olomouc
Grafický design: Vladimír Vaca, Muzeum umění Olomouc
 
Publikace:
Texty: Štěpánka Bieleszová, Muzeum umění Olomouc - Josef Moucha, Institut tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě
Grafický design: Vladimír Vaca, Muzeum umění Olomouc
Scany: Martin Navrátil, http://veduta-art.cz
Vydavatelé: Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci – Muzeum umění Olomouc, Olomouc 2021.
 

 

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
9.12.202117:00Galerie Opera - Divadlo Jiřího MyronaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející