Slovinský operní režisér, scénograf, dramaturg, performer, operní manažer a pedagog Rocc absolvoval studium operní režie na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a následně pokračoval postgraduálním studiem scénografie na Vysoké škole umění a designu v Curychu a na Vysoké škole designu v Offenbachu nad Mohanem u stuttgartské umělkyně působící pod uměleckou značkou rosalie. Získal stipendium Ministerstva kultury Slovinské republiky a podporovala ho také Slovinská akademie věd a umění. Pseudonym Rocc je poctou Marii Mrázkové, jeho profesorce herectví a učitelce života.

Rocc vytvořil více než 60 operních produkcí v národních divadlech v Praze, Brně, Ostravě, Lublani, Rize, Bergenu, ve Vratislavské opeře a jinde. Jeho projekty byly prezentovány na četných mezinárodních festivalech, jako jsou Festival Ljubljana, Janáček Brno, Moravský podzim, Festival hudebního divadla OPERA v Praze, Pražské Quadriennale, Varšavský podzim, Mezinárodní festival sakrální hudby v Pordenone, ISCM Světové dny hudby, Bergenský mezinárodní festival, Audio Art Festival Krakow, Den skladatele v Nizozemsku, Expozice nové hudby v Brně atd. Rocc má speciální afinitu k sou- časné opeře, je iniciátorem a uměleckým vedoucím projektu Opera eXperiment zaměřujícího se na estetiku soudobého a experimentálního hudebního divadla.

V sezóně 2007/2008 zastával Rocc pozici dramaturga a asistenta režie ve Slovinském národním divadle v Mariboru. Sezóna 2008/2009 mu přinesla místo zástupce uměleckého šéfa a dramaturga Janáčkovy opery Národního divadla Brno a v letech 2009–2011 byl uměleckým šéfem Janáčkovy opery a rovněž členem dramaturgické rady festivalu Janáček Brno. V letech 2011–2013 byl uměleckým šéfem Státní opery Praha, která se v roce 2012 propojila s Operou Národního divadla. V letech 2013–2019 působil jako umělecký šéf opery Slovinského národního divadla opery a baletu ve své domovské Lublani.

V roce 2018 obdržel Uznání významných uměleckých děl, nejvyšší umělecký titul Lublaňské univerzity, jež je ekvivalentem k vědeckému titulu doktor věd. Pracuje jako docent operního herectví na Hudební akademii Lublaňské univerzity a jako hostující pedagog operní režie na Hudební fakultě JAMU v Brně, je také členem odborných porot uměleckých soutěží.

Na jevišti opery NDM debutoval v roce 2010 režií, scénickou a kostýmní výpravou společné inscenace Janáčkovy Šárky a Martinů Ariadny. Vytvořil zde také režii, scénickou a kostýmní výpravu pro inscenaci Wagnerova Lohengrina (2013) a režii a scénickou výpravu pro inscenace Smetanových Dvou vdov (2022) a dvou jednoaktových oper Viktora Ullmanna Rozbitý džbán a Císař Atlantidy aneb Odepření smrti (2023).

Za pravdivost a věcnou správnost informací uvedených v životopise zodpovídá umělec.

Podcast NDM
(Podcast NDM, 4. 4. 2023)
Články z webu

Opery terezínských skladatelů opět úspěšně v Praze
(8. 2. 2024)

Inscenace oper Rozbitý džbán jako obraz chaosu
(6. 2. 2024)

Dvakrát Viktor Ullmann. Ostrava v Praze
(5. 2. 2024)

Umění jako lék na katastrofu?
(25. 10. 2023)

Ostrava. Der zerbrochene Krug / Der Kaiser von Atlantis. (Das Opernglas)
(1. 4. 2023)

Zase ti nežádoucí! A zase v Praze a v Ostravě!
(21. 3. 2023)

Viktor Ullmann v Ostravě. Projekt Musica non grata nadále představuje skladatele pronásledované nacistickým režimem
(20. 3. 2023)

Ullmannův Rozbitý džbán a Císař Atlantidy v Ostravě
(8. 3. 2023)

Česká premiéra oper Viktora Ullmanna v Ostravě
(5. 3. 2023)

Moravské operní premiéry - tentokrát s Ullmannem a Bartókem
(26. 2. 2023)

Národní divadlo moravskoslezské pokračuje v cyklu Opery terezínských skladatelů
(20. 2. 2023)

Smetanovy Dvě vdovy v ostravském NDM: Po všech stránkách vydařená operní inscenace
(12. 6. 2022)

Smetanovy Dvě vdovy v Ostravě jsou moderní operou v klasickém stylu
(11. 6. 2022)

Inscenační tým - Sezóna:
DVĚ VDOVYScéna
Režie
CÍSAŘ ATLANTIDY ANEB ODEPŘENÍ SMRTI (Der Kaiser von Atlantis oder Die Tod-Verweigerung)Režie
Scéna
DVĚ VDOVYScéna
Režie
ROZBITÝ DŽBÁN (Der zerbrochene Krug)Režie
Scéna
CÍSAŘ ATLANTIDY ANEB ODEPŘENÍ SMRTI (Der Kaiser von Atlantis oder Die Tod-Verweigerung)Režie
Scéna
DVĚ VDOVYScéna
Režie
ROZBITÝ DŽBÁN (Der zerbrochene Krug)Režie
Scéna
DVĚ VDOVYScéna
Režie
LOHENGRINKostýmy
Scéna
Režie
LOHENGRINKostýmy
Scéna
Režie
ARIADNARežie
Scéna
Kostýmy
ŠÁRKARežie
Scéna
Kostýmy