Yvona Škvárová

První angažmá přijala v Divadle J. K. Tyla v Plzni, odkud záhy přešla do pražského Národního divadla. Po rozdělení pražských operních domů se stala členkou Státní opery Praha, kde patřila k předním sólistkám souboru. Představila se v hlavních rolích Rossiniho oper Italka v Alžíru a Lazebník sevillský, zpívala také Dorabellu (Mozart – Così fan tutte), Lauru (Ponchielli – La Gioconda), Eboli (Verdi – Don Carlos), Thomasovu Mignon, Bizetovu Carmen a řadu dalších rolí. Bohaté jsou i její zahraniční aktivity. V německém Regensburgu byla angažována na roli Oktaviána (Strauss – Růžový kavalír), několikrát vystoupila pohostinsky v operách Italka v Alžíru a Její pastorkyňa v Kolíně nad Rýnem. Dále hostovala například v Dublinu a Nancy. Od roku 1999 je opět členkou pražského Národního divadla. Z rolí, které tam vytvořila, připomeňme například Kostelničku Buryjovku (Janáček – Její pastorkyňa), Ježibabu (Dvořák – Rusalka), Kněžnu (Dvořák – Čert a Káča), Martinku (Smetana – Hubička), Quickly (Verdi – Falstaff), Kněžnu z Bouillonu (Cilea – Adriana Lecouvreur) nebo Brangänu (Wagner – Tristan a Isolda). Je držitelkou Ceny Thálie 2003 za roli Marylin Klinghoffer v opeře Johna Adamse Smrt Klinghoffera.

Obsazení - Sezóna:
ANDREA CHÉNIERMadelon
Hraběnka z Coigny
ANDREA CHÉNIERMadelon
OHNIVÝ ANDĚLHostinská / Matka představená
ANDREA CHÉNIERMadelon
JENOVÉFAMargaretha, chůva
OHNIVÝ ANDĚLHostinská / Matka představená
VÝLETY PÁNĚ BROUČKOVYHospodyně pana Broučka / Kedruta
JENOVÉFAMargaretha, chůva
PRODANÁ NEVĚSTAHáta
ŽIVOT PROSTOPÁŠNÍKABaba Turek
FALSTAFF Quickly
JEJÍ PASTORKYŇAKostelnička Buryjovka
Fotografie - Sezóna:
JENOVÉFA
Yvona Škvárová (Margaretha, chůva), Jakub Kettner (Siegfried, falckrabě brabantský), Frédérique Friess (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena), Blagoj Nacoski (Golo, příslušník Siegfriedovy družiny)
Foto: Martin Popelář
JENOVÉFA
Blagoj Nacoski (Golo, příslušník Siegfriedovy družiny), Yvona Škvárová (Margaretha, chůva), Frédérique Friess (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena)
Foto: Martin Popelář
JENOVÉFA
Jakub Kettner (Siegfried, falckrabě brabantský), Martin Gurbaľ (Balthasar, Siegfriedův sluha), Frédérique Friess (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena), Roman Vlkovič (Caspar, lovec), Yvona Škvárová (Margaretha, chůva)
Foto: Martin Popelář
ŽIVOT PROSTOPÁŠNÍKA
Jana Šrejma Kačírková (Anne Trulove), Yvona Škvárová (Baba Turek)
Foto: Martin Popelář
ŽIVOT PROSTOPÁŠNÍKA
Václav Morys (Sellem), Yvona Škvárová (Baba Turek)
Foto: Martin Popelář
FALSTAFF
Jana Borková (Alice Ford), Peter Mikuláš (Sir John Falstaff), Yvona Škvárová (Quickly)
Foto: Martin Popelář
FALSTAFF
Yvona Škvárová (Quickly), Peter Mikuláš (Sir John Falstaff)
Foto: Daniel Jäger