Přední česká sopranistka, sólistka opery Národního divadla v Praze, představitelka nové mladé nastupující generace operních pěvců.  Původně vystudovala klavír na Pražské konzervatoři, od svých dvaceti let se však věnuje opernímu zpěvu a to pod vedením prof. Jiřího Kotouče a americké sopranistky Nancy Henninger. V roce 2004 se stala finalistkou Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, kde dostala cenu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. V roce 2008 získala prestižní Hlavní cenu v Mezinárodní pěvecké soutěži Barbary Hendricks ve Štrasburku.

V sezoně 2005/2006 byla členkou Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde ztvárnila především role Noriny (Donizetti – Don Pasquale) a Fiordiligi (Mozart – Cosi fan tutte). Od sezony 2006/2007 je sólistkou opery Národního divadla v Praze.  Zde k již nastudovaným úlohám přidala další významné role světového operního repertoáru: Violettu (Verdi – La traviata), Adinu (Donizetti – Nápoj lásky), Antonii (Offenbach – Hoffmannovy povídky) Donnu Elvíru a Donnu Annu (Mozart – Don Giovanni), Susannu (Mozart – Le nozze di Figaro), Paminu (Mozart – Die Zauberflöte) aj. Na scéně Národního divadla vystoupila i v českých operních dílech, např. jako Barče ve Smetanově Hubičce, Esmeralda v Prodané nevěstě, nebo Despinio v Řeckých pašijích B. Martinů. Hostuje i na dalších českých scénách, a to ve Státní opeře Praha, v Národním divadle Brno, v NDM Ostrava,  v Českých Budějovicích, ve SND Bratislava..

Zahraničnímu opernímu publiku se s úspěchem představila v rolích Susanny a Paminy na turné v Japonsku, jako Violetta vystupovala v německém Regensburgu a Mannheimu. V lednu 2010 debutovala ve Finské národní opeře v roli Markétky v Gounodově Faustu. Ve francouzském Caen, Rennes, v Lucemburku a v L’Opéra Royal de Versailles ztvárnila roli Armidy v opeře Rinaldo (Händel).

Koncertně vystupuje mj. s Českou filharmonií, PKF, PKO, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a dalšími. Z významných dirigentů, s nimiž spolupracovala, lze jmenovat Jiřího Bělohlávka, Jiřího Kouta, Ashera Fishe, Michela Schwierczewského, Ondreje Lenárda, Charlese Olivieri Munroeho nebo Enrica Dovica a Kari Tikka.. Koncertovala v mnoha evropských zemích (např. Španělsko, Polsko, Německo, Holandsko, Francie), v Japonsku, Vietnamu, Taiwanu, Bruneji, Koreji, Malaysii,Thaisku..
Významnou součást jejího uměleckého působení tvoří barokní hudba, především ve spolupráci se soubory Capella Regia Praha, Collegium Marianum, Collegium 1704 a Camerata Nova. V rámci Mezinárodního hudebního festival Pražské jaro 2004 vystupovala jako Primislao v barokním pasticciu Praga nascente da Libussa e Primislao. V roce 2006 vytvořila titulní roli v Händelově opeře Alcina pro festival ve Valticích a na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově zpívala Serpinu v La serva padrona. Dále vystoupila jako Angelica (Vivaldi – Orlando furioso) a Agenore (Bononcini – Astarto).
 

Obsazení - Sezóna:
BOHÉMAMusetta
Fotografie - Sezóna:
BOHÉMA
Marie Fajtová (Musetta), Václav Živný (Alcindoro)
Foto: Martin Popelář