9. 6. 1891 – 15. 10. 1964

Na rozdíl od mnoha svých kolegů pocházejících z nuzných poměrů se Cole Porter narodil v bohaté americké rodině. Na přání svého zámožného dědečka začal studovat práva na univerzitě v Yalu, kde sice patřil mezi premianty, ale mnohem raději se věnoval hudbě, jíž s radostí bavil své spolužáky. V roce 1913 nastoupil na Harvardskou univerzitu, avšak brzy přešel od práv ke studiu hudby. Již během studentských let složil několik set písní, jeho vytouženým cílem ale byla Broadway. Tak dlouho naléhal na tamější producenty, až jednu z jeho skladeb zařadili do revue Hands Up (1915). Po jejím úspěchu zkusil Porter štěstí s revuí vlastní a složil „patriotickou komickou operu“ See America First (1916), která však zcela propadla.

Po vstupu USA do světové války se Porter vydal do Francie, krátce snad dokonce sloužil ve francouzské cizinecké legii. V Evropě se ale rozhodl zůstat i po konci války a ještě v roce 1918 uzavřel sňatek s bohatou vdovou, i když oba věděli o jeho náklonnosti k mužům. Díky svému sňatku z rozumu ale mohl žít rozmarným a okázalým způsobem střídavě v Paříži, na francouzské Riviéře a v Benátkách, kde komponoval výhradně pro zábavu svou a svých přátel.

Dobré společenské styky jeho manželky mu zároveň znovu otevřely cestu na Broadway, kde konečně uspěl s revuí Paříž (1928). Po několika dalších úspěšných show zaznamenal mimořádný ohlas jeho muzikál Gay Divorce (Veselý rozvod) z roku 1932, z něhož pochází hit „Night and Day“. O dva roky později se muzikál dočkal také své filmové verze, ta však musela být na protesty amerických ženských spolků přejmenována na Gay Divorcee (Veselá rozvedená), neboť rozvod sám o sobě podle nich nemůže být veselý. V roce 1934 měl premiéru další z Porterových veleúspěšných muzikálů, který napsal pro jednu z největších hvězd Broadwaye všech dob Ethel Mermanovou – Anything Goes (Děj se co děj).

V roce 1937 ale Porter při pádu z koně utrpěl několikanásobné fraktury nohou, kvůli nimž musel absolvovat desítky opakovaných operací. Navzdory zdravotním komplikacím a bolestem však pokračoval v tvorbě neztenčenou měrou a prakticky rok co rok vyšel z jeho skladatelského a textařského pera nový filmový či divadelní muzikál. Zcela výjimečného postavení mezi všemi si vydobyl titul Kiss Me, Kate (Kačenko, pusu!) z roku 1948 inspirovaný Shakespearovým Zkrocením zlé ženy. Jeho broadwayská inscenace dosáhla více než tisíce repríz, o tři roky mladší londýnská pak více než pěti set.

Již o rok dříve se na filmovém plátně objevil jeden z nejúspěšnějších filmů 40. let The Pirate (Pirát), k němuž Porter složil hudbu. Režíroval jej Vincent Minnelli a v hlavních rolích zářili Gene Kelly a Judy Garlandová. V roce 1953 měl premiéru další ze slavných muzikálů Colea Portera Can-Can (Kankán) z prostředí pařížských nočních zábavních podniků konce 19. století. Svět obletěla i jeho o sedm let mladší filmová adaptace obsazená množstvím slavných hvězd – Frankem Sinatrou, Shirley MacLaineovou, Mauricem Chevalierem či Louisem Jordanem. Mezi Porterovy úspěchy patří bezesporu i muzikál Silk Stockings (Hedbávné punčochy, 1954) podle divadelní hry George S. Kaufmana. Vzhledem k Porterově původu nepřekvapuje, že se stal také autorem hudby k filmovému muzikálu High Society (Horních deset tisíc, 1955), v němž se v hlavních rolích objevili Bing Crosby, Frank Sinatra a v úloze půvabné milionářky Grace Kelly – jednalo se o její rozloučení s filmovou kariérou, krátce poté se totiž vdala za monackého knížete Rainiera.

Portera stále trápily zdravotní potíže související s jeho pádem z koně, které jej trvale odkázaly k užívání hole a posléze na invalidní vozík. V roce 1954 jej tvrdě zasáhla smrt milované ženy Lindy, k níž jej i přes jeho orientaci po celý život poutal pevný citový vztah. Další léta strávil uzavřený ve svém apartmá v newyorském hotelu Waldorf Astoria a psal jednu píseň za druhou. Tvůrčí práce se pro něj stala jediným lékem na bolest citovou i fyzickou, která ho po zbytek života neustále sužovala. V roce 1958 mu navíc lékaři museli jednu nohu amputovat. Na sklonku života se z New Yorku odstěhoval do svého domu v kalifornské Santa Monice, kde v roce 1964 podlehl selhání srdce.