Jajdranka Juras
mezzosoprán

 

Koncem devadesátých let začala svou úspěšnou kariéru s popovou skupinou Planet Groove, se kterou natočila 2CD Livin' on planet earth a Zakon gravitacije. Zdokonalovala svou hlasovou techniku na Jazzovém institutu Kunstuniversität Graz, který absolvovala v roce  2008, nyní studuje operní zpěv u prof. Alenky Slokar Bajc v rodném Slovinsku.

V roce 2001 se podílela na vzniku jednoho z nejpopulárnějších hudebních programů Videospotnice ve slovinské Národní televizní stanici a v tomtéž roce zvítězila na festivalu šansonu Caffe Theatre a slovinského rozhlasu. O rok později získala cenu Slovinské Popsong expert commission a se skupinou Sestre zazářila na Eurovision Song Contest v Estonsku. V roce 2005 se pak představila na slovinské Eurovizi se skladbou Anima. Během studií v Grazu se zúčastnila několika hudebních workshopů na Jazzinty 2007 pod vedením jazzového zpěváka Judyho Niemacka a spolu se světoznámou skupinou Laibach podnikla turné po Evropě. Kombinace jazzu, vlivů moderní populární hudby a originálních textů se odráží na jejích autorských albech Anima a Sakura. Na začátku tohoto roku vyslyšela své slovinské fanoušky a natáčí své třetí album Paris honey, tentokráte jazzové.

V roce 2012 debutovala ve Slovinském národním divadle v hlavní roli Purcellovy opery Dido a Aeneas a vystoupila na několika recitálech po celém Slovinsku. V témže roce se účastnila evropského turné se Slovinským filharmonickým orchestrem a Slovinským komorním sborem, díky němuž účinkovala v několika koncertních síních evropských hlavních měst. Pod taktovkou Emmanuela Villauma byla provedena koncertní verze Čajkovského Jolanty s obsazením v čele s hvězdnou Annou Netrebko. V roce 2014 hostovala ve Figarově svatbě (Cherubino) pod taktovkou Zorana Markoviće v Lublani, ve stejném roce ji Tibor Kerekeš, sólista Slovinského filharmonického orchestru, pozval jako hosta k natáčení crossoverového CD Meetings

 

Obsazení - Sezóna:
ROBERTO DEVEREUXSára, vévodkyně z Nottinghamu
ROBERTO DEVEREUXSára, vévodkyně z Nottinghamu
Fotografie - Sezóna:
ROBERTO DEVEREUX
Jadranka Juras (Sára, vévodkyně z Nottinghamu)
Foto: Martin Popelář