Alžběta Poláčková
soprán
 
Narodila se v Praze, kde absolvovala gymnázium a poté studium na HAMU ve třídě Reného Tučka. Je laureátkou řady mezinárodních pěveckých soutěží, například  Anglo-Czechoslovac Trust v Londýně nebo Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka.
 
Od roku 2003 je v angažmá opery Národního divadla v Praze, kde nastudovala titulní roli ve Dvořákově Rusalce a Martinů Juliette, dále role Mařenky (Smetanova Prodaná nevěsta), Marguerity (Boitův Mefistofeles), Margit (Fibichův Pád Arkuna), Mariken a Panny Marie (Martinů Hry o Marii), Terinky (Dvořákův Jakobín), Micaëly  (Bizetova Carmen), Lisy (Glass: Les Enfantes terribles), Kristiny (Janáčkova Věc Makropulos), Bystroušky (Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky), Euridice (Gluck: Orfeo ed Euridice), Zerliny a Donny Elvíry (Mozartův Don Giovanni), Paminy (Mozartova Kouzelná flétna) či Mluvící knihy a Mořské panny v opeře Marka Ivanoviće a bratří Formanů Čarokraj.
 
V minulé sezóně absolvovala svůj debut v Paris Opéra Bastille v roli Druhé žínky (Dvořákova Rusalka) a hned poté s BBC Symphony Orchestra v roli Jitky (Smetanův Dalibor) pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Letošní sezónu zahájila ve Velké Británii na Glyndebourne Opera Festivalu premiérou opery Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky, kde pod taktovkou Jakuba Hrůši ztvárnila roli Lišáka.
 
Je častým hostem MHF Pražské jaro a MOF Smetanova Litomyšl, spolupracuje s Českou filharmonií, BBC Symphony Orchestra, Pražskou komorní filharmonií, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Budapest Festival Orchestra ad.
 
V roli Donny Elvíry se podílela po boku Rolanda Villazóna na natáčení dokumentu Rolando meets Don Giovanni pro britskou televizní stanici BBC2. Nahrála spolu s Pražským filharmonickým sborem a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod taktovkou Tomáše Netopila Janáčkovo Věčné evangelium, s ArteMiss triem pak Vokálně instrumentální suitu na slova A. Bloka Dmitrije Šostakoviče.  

 

 

Obsazení - Sezóna:
BOUŘEMiranda, jeho dcera
Fotografie - Sezóna:
BOUŘE
Aleš Jenis (Prospero, kouzelník, bývalý vévoda milánský), Alžběta Poláčková (Miranda, jeho dcera)
Foto: Martin Popelář
BOUŘE
Martin Šrejma (Fernando, syn krále neapolského), Alžběta Poláčková (Miranda, jeho dcera)
Foto: Martin Popelář
BOUŘE
Marianna Pillárová (Druhý duch), Agnieszka Bochenek-Osiecka (První duch), Martin Šrejma (Fernando, syn krále neapolského), Alžběta Poláčková (Miranda, jeho dcera), Erika Šporerová (Třetí duch), Veronika Höpflerová (Čtvrtý duch)
Foto: Martin Popelář