Olga Jelínková
koloraturní soprán
 
Absolvovala Pražskou konzervatoř a HAMU ve třídě Miloslava Podskalského (2009). Zúčastnila se rovněž interpretačních kurzů u Richarda Sigmunda v italském Meranu, mistrovských kurzů u Teresy Berganzy ve španělském Santanderu, jejichž součástí bylo koncertní turné po Španělsku a Francii, a mistrovských kurzů Petera Dvorského ve Znojmě a Piešťanech.
 
V červnu 2011 se stala finalistkou prestižní pěvecké soutěže Giacoma Pucciniho v italské Lucce a v listopadu 2011 získala 1. cenu na MPS Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Jako Rosina(Rossiniho Lazebník sevillský) se představila v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, Eurydika (Offenbachův Orfeus v podsvětí) v Divadle J. K. Tyla v Plzni a v Městském divadle Brno, Madam Herz (Mozartův Divadelní ředitel) v Městském divadle v Brně, Královna noci (Shafferův Amadeus) ve Slezském divadle OpavaAdéla(Straussova opereta Netopýr) a Královna noci (Mozartova Kouzelná flétna) v Národním divadle Brno, Gilda (Verdiho Rigoletto) a Amina (Belliniho Náměsíčná) v libereckém Divadle F. X. Šaldy; za ztvárnění Aminy se dostala do širší nominace na Cenu Thálie 2010. Se souborem Státní opery Praha vystoupila v červenci 2010 v roli Micaëly  (Bizetova Carmen) v korejském Soulu. Jako Belliniho Amina se představila také v polském Štětíně a v německém Ingolstadtu. Do svého repertoáru v roce 2012 připsala titulní roli Donizettiho Lucie z Lammermooru  a později  Nanettu (Verdiho Falstaff), ve Slezském divadle Opava pak roli Despiny(Mozartovy Così fan tutte).
 
Koncertně vystupuje s varhaníkem Alešem Bártou, se souborem Baroque Jazz Quintet, s Ensemble Martinů, Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK a Collegiem českých filharmoniků. Od roku 2014 spolupracuje s pražským Národním divadlem: Megacle (Myslivečkova L’Olimpiade), Mozartova Královna noci, Slavík (Stravinského Le Rossignol), za jehož ztvárnění se dostala do nominace na Cenu Thálie 2015 za mimořádný jevištní výkon. V této sezóně ztvárnila nově Chytračku (Orffova Chytračka / Měsíc). Od ledna 2015 je v angažmá v Moravském divadle Olomouc, kde se již jako domácí sólistka objevila poprvé v roli Lízy (Kálmánova opereta Hraběnka Marica). Nyní poprvé spolupracuje s NDM.

 

Obsazení - Sezóna:
LADY MACBETH MCENSKÉHO ÚJEZDUAxiňja, příručí u Izmajlova
Trestankyně
LADY MACBETH MCENSKÉHO ÚJEZDUAxiňja, příručí u Izmajlova
Trestankyně
LADY MACBETH MCENSKÉHO ÚJEZDUAxiňja, příručí u Izmajlova
Trestankyně
BOUŘEAriel, vzdušný duch
Fotografie - Sezóna:
LADY MACBETH MCENSKÉHO ÚJEZDU
Přísahu! Ať přísahá, že ti zůstane věrná.

Elena Suvorova (Katěrina Lvovna Izmajlova, žena Zinovije), Josef Moravec (Zinovij Borisovič Izmajlov, jeho syn), Martin Bárta (Boris Timofejevič Izmajlov, kupec), Olga Jelínková (Axiňja, příručí u Izmajlova)
Foto: Martin Popelář
LADY MACBETH MCENSKÉHO ÚJEZDU
Ty jsi ale prasák, prsa mám celá poštípaná.

Jakub Kettner (Zametač), Olga Jelínková (Axiňja, příručí u Izmajlova), Rudolf Medňanský (Zbídačený mužík)
Foto: Martin Popelář