choreograf

Mauro Bigonzetti se narodil v Římě, kde také vystudoval operní akademii. Po absolutoriu se stal členem baletu Římské opery, v němž strávil deset let. Od sezóny 1982/1983 působil v souboru Compagnia Aterballetto, kde účinkoval ve všech repertoárových inscenacích včetně děl George Balanchina a Leonida Massina. Spolupracoval s tak významnými choreografy, jako jsou Alvin Ailey, Glen Tetley, William Forsythe nebo Jennifer Muller.

V roce 1990 vytvořil svou první vlastní choreografii Sei in movimento na hudbu J. S. Bacha, která byla poprvé uvedena na scéně Teatro Sociale v italské Grassině. Vzápětí ukončil své angažmá v souboru Compagnia Aterballetto a zahájil dráhu svobodného umělce. K souborům, s nimiž dosud spolupracoval, patří Balletto di Toscana, londýnský Anglický národní balet (English National Ballet), Ballet National v Marseille, Stuttgarter Ballett, Deutsche Oper Berlin, Staatsoper Dresden, Ballet Teatro Argentino, Balè da Cidade de São Paulo, Ballet Gulbenkian, Státní balet Ankara, Ballet du Capitole v Toulouse, Les Ballets Jazz de Montréal, filadelfský Pennsylvania Ballet v USA, Ballet National de Marseille, Ballet de Santiago Chile, Národní balet v Ankaře, Národní balet v Portugalsku (Companhia Nacional de Bailado), Čínský národní balet, Estonský národní balet, Národní divadlo v Bělehradě, Balet Národního divadla v Praze a další.

Vytvořil choreografie pro baletní soubory divadel La Scala, Teatro dell’Opera di Roma, Arena Verona a Teatro San Carlo. V letech 1997–2007 zastával funkci uměleckého šéfa souboru Compagnia Aterballetto, pro který sestavil nový repertoár a angažoval do něj nové tanečníky. Od roku 2008 působil jako jeho hlavní choreograf, a to až do roku 2012, kdy se rozhodl plně se věnovat kariéře svobodného umělce.

K jeho nejvýznamnějším dílům pro Compagnia Aterballetto patří Pression, Cantata, Rossini Cards, Vespro, Les Noces, WAM, Romeo a Julie, InCanto, Certe Notti a Le Sacre. Mauro Bigonzetti také vytvořil několik nových choreografií a znovu nastudoval svá starší díla pro Taneční divadlo Alvina Aileyho (Festa Barocca), soubory New York City Ballet (Vespro, In Vento, Oltremare a Luce Nascosta), Les Grands Ballet Canadiens (Le Quattro Stagioni), Stuttgarten Ballet (Il Concertone), Ballett Basel, Gaithier Dance (Pietra Viva, Alice), Státní operu Berlín (Caravaggio), Státní operu v Hannoveru (La Piaf, Der Prozess), Velké divadlo v Moskvě (Reflections, Cinque) a další. V roce 2016 působil jako ředitel Baletu Teatro alla Scala. Nyní pracuje jako nezávislý choreograf.
 
Foto Lucie Maceczková
 
Inscenační tým - Sezóna:
ROSSINIHO KARTYChoreografie
ROSSINIHO KARTYChoreografie
ROSSINIHO KARTYChoreografie
ROSSINIHO KARTYChoreografie
BALET GALAChoreografie