ZÁZNAM INSCENACE THRILL ME (Vzruš mě!)
OPERETA / MUZIKÁL / 13.5.2020
Komorní muzikál amerického skladatele, dramatika a libretisty Stephena Dolginoffa s názvem THRILL ME (Vzruš mě!) a podtitulem Případ Leopolda a Loeba uvedlo NDM jako první muzikál nastudovaný přímo pro komorní scénu Divadla „12“. Dílo je stále na repertoáru, ale poskytneme vám ho exkluzivně také on-line!
 
Muzikál je nejslavnějším dílem svého autora, na off-Broadwayi byl uveden poprvé v roce 2005 a od té doby se dočkal více než sto padesáti produkcí po celém světě. Je založen na skutečné události z Chicaga roku 1924, kdy dva studenti, devatenáctiletý Nathan Leopold a osmnáctiletý Richard Loeb, spáchali zločin, o němž se psalo jako o zločinu století – chladnokrevnou vraždu. Následoval jeden z nejvíce medializovaných soudních procesů historie. Oba pachatelé totiž vybočovali nejen věkem, ale i zdánlivou absencí motivu.
 
Především na vzájemný vztah obou mladíků se zaměřil autor muzikálu Stephen Dolginoff – vypráví o dynamických proměnách vztahu, o manipulaci a vášni. Zároveň tu jde o překračování morálních pravidel, zločin a trest. „V našem podání ale nejde o mravokárnou nebo poučnou hříčku. Žijeme dnes v relativním blahobytu, což ale automaticky neznamená blahobyt mysli. Svědomí a hledání vlastních morálních mantinelů je věc náročná obzvláště ve věku obou protagonistů,“ přibližuje režisér Juraj Čiernik s tím, že příběh doprovází subtilní, melodická a velmi emotivní hudba pouze v podání klavíru (a lidského hlasu), která dává příběhu další rozměr.
 
 „Troufám si říci, že Thrill Me díky silnému příběhu a postavám, jejichž děsivému jednání můžeme současně snadno porozumět, má co nabídnout jak příznivcům muzikálového souboru, tak i těm, kdo běžně chodí spíše na činoherní představení,“ uvedla překladatelka a dramaturgyně Hana Nováková.
 
„Když jsem před mnoha lety napsal první verzi tohoto muzikálu, absolutně jsem si nedokázal představit, že jednou obletí celý svět. Velmi děkuji za uvedení této inscenace a doufám, že i pro vás bude vzrušující,“ vzkázal k tomuto ostravskému uvedení autor Stephen Dolginoff.
 
Obě role byly obsazeny v alternaci: Tomáš Krpec nebo Lukáš Adam ztvární roli Nathana; Adam Živnůstka nebo Richard Pekárek roli Richarda. Klavírní doprovod obstarají Michaela Kadlecová nebo Jakub Žídek. Lukáš Adam i Richard Pekárek jsou za svůj výkon nominováni na moravskoslezskou Cenu Jantar.