OPERA NDM SE DNES VRACÍ NA TELEVIZNÍ OBRAZOVKY!
OPERA / 18.5.2020
BRATR ŽAK Miloše Vacka (1928–2012) – to je poslední opera z produkce NDM, kterou ze záznamu z Divadla Zdeňka Nejedlého (dnes Antonína Dvořáka) uvedla tehdy ještě Československá televize v roce 1983. Opera na námět Ivana Olbrachta byla hned po premiéře v roce 1982 vysoce hodnocena kritikou, chváleny byly také výkony pěvců a úsporná scéna Alexandra Babraje.
 
OSUD Leoše Janáčka vrací po 37 letech operu NDM na televizní obrazovky! Sledujte (►) ČT Art v pondělí 18. května ve 20.00 hodin!
 
Národní divadlo moravskoslezské se uvedením opery OSUD stalo celosvětově druhým divadlem, kde bylo v průběhu jeho historie uvedeno kompletní operní dílo Leoše Janáčka.

Inscenace byla živě zaznamenána Českým rozhlasem Ostrava, a poté byl pořízen i záznam audiovizuální. Česká televize natáčela představení inscenace OSUD konané v Divadle Antonína Dvořáka, které odvysílá 18. května ve 20.00 hodin na ČT Art. Exponovaného tenorového partu hlavní role skladatele Živného se ujal Martin Šrejma, jeho lásku Mílu Válkovou ztvárnila Linda Ballová.
 
 
OSUDEM Leoše Janáčka zahájilo NDM také již 14. ročník Festivalu hudebního divadla OPERA a postaralo se o úspěšný start. Do Ostravy poputovala pak Libuška v podobě Ceny kritiků za mimořádnou interpretaci role skladatele Živného pro Martina Šrejmu.