O VÍKENDECH HRAJEME POHÁDKU PRO RODINY S DĚTMI
OPERETA / MUZIKÁL / 19.9.2020
POHÁDKA O BÍDNÉM HAVÍŘI je název hudebního příběhu, který trojice autorů Juraj Čiernik, Jan Vlas a Brigita Cmuntová napsali pro rodiny s dětmi a NDM jej uvádí v komorním Divadle „12“ v odpoledních hodinách!
 
Čiernika s Vlasem okouzlily ostravské bludné balvany, opatřili jim jako strážkyně tři čarodějky – Slečnu Čarokrásnou, Slečnu Vědoucí a Dadu. Stvořili originální pohádku s písničkami, kde je Havíř pronásledovaný Bídou podroben třem zkouškám, aby nakonec zjistil, co je a co není pravé bohatství. Zároveň jde o první pohádku z cyklu nazvaného příznačně Tajemství bludných balvanů.
 
 
Pohádka vychází vstříc poptávce diváků po příběhu, na který by mohli chodit se svými menšími dětmi. Zároveň je situována do Ostravy a vychází z jejích reálií. První příběh tedy zavede diváky do hornické rodiny z Koblova, na kterou lepí neodbytná Bída. Stále Bídou pronásledovaný Havíř ale nečekaně získá bohatství. Tři čarodějky, strážkyně balvanu Bohatství na Černé louce, ho ovšem podrobí třem zkouškám, za nimiž Havíř putuje po městě: zastaví se i ve Stodolní ulici nebo v Přívoze.
 
Nejbližší reprízy uvádíme 20. 9. a 27. 9. vždy ve 14.00 a 17.00 hodin. ►KOUPIT VSTUPENKY
 
Odpoledne si také můžete po pohádce zpříjemnit herní trasou BÍDNÝ HAVÍŘ, která svým námětem vychází ze stejnojmenné pohádky a navazuje na ni.

Jedná se o procházku centrem Ostravy, dlouhou 2 km a trvající přibližně hodinu času, vhodnou i pro kočárky. Trasa obsahuje 8 zastavení, začíná na Černé louce u bludných balvanů, pokračuje Stodolní ulicí a pak křižuje centrum města, aby skončila opět u výstaviště.
Pro absolvování trasy stačí jen chytrý telefon, vaše nohy a bystrý postřeh. Je určena všem zvídavým dětem a hravým rodičům, kteří chtějí pomoci havíři Matějovi najít opravdové štěstí! Trasa je součástí aplikace SKRYTÉ PŘÍBĚHY, která nabízí neobyčejné rodinné výlety s poutavou pátrací hrou. Tuto geolokační hru pro vás ve spolupráci s NDM vytvořila společnost Tripeduca s. r. o. za finanční podpory statutárního města Ostravy. Skvělé je, že se dá stáhnout do telefonu a hrát i off-line. Nepotřebujete tedy být v terénu připojeni na internet.

Chcete-li absolvovat trasu Bídný havíř, odkaz a technické informace najdete na www.skrytepribehy.cz či mobilní aplikaci pro Android a iOS s názvem „Skryté příběhy“.