DVĚ ČINOHERNÍ NOVINKY BEZ PREMIÉR PRO DIVÁKY
ČINOHRA / 5.3.2021
Dne 5. března měl mít premiéru autorský počin Janusze Klimszy s názvem LATERNA a soubor mimořádně během února nastudoval drama DIPLOMACIE Cyrila Gelyho z roku 2011. Oficiální premiéry budou až před diváky.
 
DIPLOMACIE je výjimečné drama, které je sice umístěno do závěrečné fáze druhé světové války, ale velmi silně rezonuje i s tím, co svět aktuálně prožívá. Francouzský dramatik Cyril Gely napsal strhující dialog švédského diplomata a německého vojenského velitele okupované Paříže na konci srpna 1944. Jeden má rozkaz zcela zničit Paříž – výkladní skříň evropské civilizace, druhý má za úkol mu to vymluvit a zachránit svět i pro budoucí pokolení takový, jaký je. I dnes se nacházíme v napínavém, skutečně zlomovém období, kdy bojujeme za svět, který známe, snažíme se udržet hodnoty věcí, které o ni rychle přicházejí. Komorní drama jsme umístili na velké jeviště Divadla Antonína Dvořáka, protože tak jako figury dramatu DIPLOMACIE hrají hru o osud Paříže a lidstva, tak my hrajeme mimo jiné o osud našeho divadla, které je v těchto dnech pusté a v ohrožení, podobně jako Paříž na konci války,“ přibližuje režisér Vojtěch Štěpánek.
 
Drama je postaveno na důvěrném rozhovoru dvou mužů. Konzul Raoul Nordling se snaží generála Dietricha von Choltitze přesvědčit o tom, že splnit rozkaz Adolfa Hitlera nesmí (i za cenu nejvyšší oběti). Dodnes zcela přesně nevíme, zda bylo „přežití Paříže“ výsledkem tohoto reálného dialogu nebo historicky prokázaných tajných vyjednávání, či zda německý velitel nemohl splnit rozkaz prostě proto, že už to nebylo možné díky rychlému postupu vojsk spojenců. Von Choltitz totiž skutečně tajně přes švédského konzula Nordlinga o takové možnosti vyjednával a přitom měl německé velení v Berlíně udržovat v dojmu, že se Paříž chystá zničit.
V hlavních rolích dramatu u nás diváci uvidí Tomáše Jirmana (konzul Nordling) a Františka Strnada (generál von Choltitz).
Scéna David Bazika, kostýmy Marta Rozskopfová.
Volker Schlöndorff natočil v roce 2014 na motivy hry úspěšný film.
 
Fotografie Martina Kusyna jsou z poslední únorové generální zkoušky, herci vystupují na hotové scéně, ale bez kostýmů – paradoxně kvůli covidu nemohly být kostýmy dokončeny.
 
Nucené uzavření divadel pro veřejnost znovu odložilo premiérové veřejné uvedení komorní činoherní inscenace LATERNA. Text Janusze Klimszy, na němž spolupracoval s dramaturgem Adamem Goldem, je inspirován Jiráskovou Lucernou. Poslední naplánovaná premiéra měla být v pátek 5. března. „Hra připravená pro Divadlo „12“ přibližuje soudobé zkoušení Jiráskovy hry a různé výklady jejího významu, pohledy na její obsah a úvahy nad tím, co Lucernou vlastně Jirásek zamýšlel sdělit. Tvůrčí tým hledá společně s herci možnosti dnešní interpretace nejuváděnější české hry,“ uvádí Adam Gold. „V textu se objevují odkazy na dobové reálie, na bohatý kulturní kontext, jenž byl na Jiráskovu hru za dobu její existence nanesen. Zároveň ale ukazuje dnešní paralely k tématům hry a nachází v textu východiska pro soudobou společenskou satiru.LATERNA je inscenace především pro diváky, kteří v divadle hledají podněty k přemýšlení o sobě samých o tématu češství,“ doplňuje Gold. Inscenace je hereckým divadlem s důrazem na kouzlo interpretace.
V režii Janusze Klimszy hrají Anita Krausová, David Viktora, Aneta Klimešová, Petr Houska.
Scéna David Bazika, kostýmy Marcela Lysáčková.
(šs)
Foto Radovan Šťastný