ČINOHRA PŘIPRAVUJE NĚCO PRO LIDI
ČINOHRA / 7.4.2021
Tak zní název titulu, který napsal souboru takzvaně „na tělo" šéf činohry NDM Vojtěch Štěpánek. Děj inscenace NĚCO PRO LIDI se odehrává v české hospodě, kterou se chystají zavřít a zbourat...
 
Na cestě táhnoucí se odkudsi kamsi vyrostlo kdysi dávno kamenné stavení: hospoda. Svatyně všech žíznících a hladovějících, místo, kde můžeš prožívat pocity hluboké sounáležitosti v radostném společenství přátel, příště zas rozjímat v tichu takřka posvátném… Jako by tu stála odjakživa a na věky věků.
Ambiciózní plán nového starosty však jednoho dne otřese i těmi největšími jistotami: hospoda musí ustoupit rozvoji, na jejím místě bude vybudováno něco lepšího, modernějšího, zkrátka „něco pro lidi“.
Skupina nejvěrnějších štamgastů se proto rozhodne vzít situaci do vlastních rukou, možná i za cenu nasazení vlastních životů. Slova a sliby, vyřčené ve svatyni, však nelze podceňovat, a tak se štamgasti ocitnou v situaci o mnoho komplikovanější, než je záchrana jedné hospody – mají možnost ovlivnit osud celého lidstva. Stačí jen přijít na to, co udělat, aby to bylo skutečně „něco pro lidi“.
 
Foto z první čtené zkoušky Radovan Šťastný
 
Hříčka NĚCO PRO LIDI je vtipným podobenstvím o smyslu (hospodského) světa. Její autor, šéf činohry NDM, ji napsal na míru konkrétním hercům, na míru současné době a na míru místu, kde se bude inscenace odehrávat: Divadelnímu klubu v Divadle Jiřího Myrona, který se nachází až pod střechou této budovy, tedy téměř na dotek nebesům a pivnímu bohu Radegastovi.
(dj)