HOLE DUPY UŽ 10 LET NA REPERTOÁRU
ČINOHRA / 16.6.2021
Dne 16. června si NDM připomene jedno skvělé jubileum. Neuvěřitelných deset let uplyne od zrození výjimečného ostravského divadelního fenoménu – inscenace DONAHA! (Hole dupy). Jiří Sedláček si ale myslí své...
 
 
DONAHA! (Hole dupy) je komediálním muzikálem činohry NDM, jedinečnou ostravskou adaptací celosvětově známého a úspěšného muzikálu o svérázných, nedávno propuštěných zaměstnancích hutí ve městě ne nepodobnému Ostravě. Marné hledání nového způsobu obživy přivede skupinu „chlopů“ na bláznivý nápad: rozhodnou se vytvořit pánskou striptýzovou skupinu, aby uživili sebe a své rodiny. O pořádnou dávku divadelní zábavy je postaráno. Klíčovým aspektem, který naší inscenaci dopřál nebývalou životnost a diváckou oblibu, je překlad dialogů do poutavé podoby slezského nářečí anonymním a velmi populárním ostravským autorem a blogerem píšícím pod pseudonymem Ostravak Ostravski. Významný podíl na vytvoření inscenace a velkou zásluhu na celém projektu má dlouholetý dramaturg činohry NDM Marek Pivovar a režisér Pavel Šimák, tehdejší šéf činohry NDM. A především není možné zapomenout na skvělé herecké výkony všech účinkujících, kteří se za celou dekádu v inscenaci vystřídali (v hlavních rolích Jiří Sedláček (alternace Michal Sedláček), Igor Orozovič – později Ivan Dejmal – Vladimír Polák, František Strnad, Ota Maňák, Robert Urban – později Ondřej Malý – a další).

Ostravský není pak jen jazyk, jímž postavy hovoří, ale celý svět hry. Mimo jiné i díky využití videoprojekcí, jež jsou podstatnou složkou inscenace. Promítají záběry ze života ostravských ulic, továren, restaurací a dalších míst. Oproti původní verzi je také citelně posilněna drsnot humoru, jenž se v inscenaci bohatě objevuje. Jen zábava to ale není. Kouzlo ostravského DONAHA! (Hole dupy) totiž spočívá i v tom, jak důmyslně se tvůrci trefili do regionálního smýšlení obyvatel a jeho pocitů (vysoká nezaměstnanost, sociální vyloučení…). Na závěr nelze opomenout výborný výkon jazzové kapely, vedené Vlastimilem Šmídou, vystupující během představení živě přímo na jevišti Divadla Jiřího Myrona, s nímž je inscenace DONAHA! (Hole dupy) posledních deset let neodmyslitelně spjata.
(ag)