ŽIVÝ PŘENOS OPERY HUBIČKA
OPERA / 27.6.2021
Divadelní sezónu uzavřeme televizní premiérou opery Bedřicha Smetany HUBIČKA. Zveme ke sledování živého přenosu z Divadla Antonína Dvořáka ve čtvrtek 1. července od 19.00 hodin. Operu odvysílá TV Noe.
 
Televize je dostupná v běžné nabídce každého poskytovatele služeb, operu bude přenášet i na svém YouTube kanálu a můžete se na ni podívat také prostřednictvím i-vysílání (dá se naladit i v zahraničí).
 
 
HUBIČKA vznikla v roce 1876 na libreto Elišky Krásnohorské. Pro Smetanu to byla první opera napsaná v době, kdy už ztratil sluch, a také to byla jeho první spolupráce s mladou spisovatelkou. Smetanovy opery byly před rokem 1989 stálou součástí repertoáru snad každého našeho operního domu, po revoluci se až na výjimky hrají velmi málo. HUBIČKA má dnes v nabídce v ČR pouze naše divadlo. Připravujeme ji pro Smetanovský cyklus Ostrava 2024, kdy v roce 200. výročí narození skladatele uvedeme 2x kompletní řadu jeho osmi oper.
 
 
HUBIČKA (televizní premiéra 1. července 2021)
Hudební nastudování a dirigent Marek Šedivý
Režie Jiří Nekvasil
Scéna Jakub Kopecký
Kostýmy Simona Rybáková
Sbormistr Jurij Galatenko
 
Účinkují:
Otec Paloucký František Zahradníček
Vendulka, jeho dcera Veronika Rovná
Lukáš, mladý vdovec Martin Šrejma
Tomeš, jeho švagr Jiří Rajniš
Martinka, teta Vendulčina Lucie Hilscherová
Barče, služka u Palouckých Marta Reichelová
Matouš, starý pašíř Josef Kovačič
Strážník Václav Morys
Sbor a orchestr opery Národního divadla moravskoslezského
 
Mimořádně jsme se rozhodli nabídnout také omezený počet míst divákům. Pokud tedy ještě máte chuť, přijďte do divadla! Vstupenky lze koupit online a pokladna DAD bude otevřena hodinu před začátkem představení.
 
HUBIČKA budeme hrát 10. července také na festivalu Smetanova Litomyšl.