SVĚTOVÁ PREMIÉRA BALETU KORZÁR V NDM
BALET / 8.9.2021

Zveme Vás na první baletní premiéru této sezóny! Inscenaci Korzár uvedeme 16. září v Divadle Jiřího Myrona.

Příznivce romantických baletních příběhů potěšíme inscenací, která výchází z legendy o zuřícím korzárovi, plujícím přes oceány ve snaze najít svoji lásku, kterou kdysi unesl obchodník s otroky.
 
Foto Serghei Gherciu
 
Výpravný dobrodružný balet Korzár hudebního skladatele Charlese Adolpha Adama náleží do zlatého fondu světového baletního repertoáru, je mistrovským dílem s vyzrálou kompoziční a instrumentální technikou. Originální verze baletu se hemží hudebními nápady, místy až orientální melodikou.
 
Francouzský skladatel Joris Barcaroli pro náš soubor hudbu upravil, doplnil a přiblížil ji tak dnešnímu divákovi. „Po celou dobu jsem se snažil respektovat původní partituru, ale zároveň ji také obohatit. Považuji hudbu za živý materiál a zdá se mi, že je velmi zajímavé nechat rozvíjet partituru, která byla napsána v jiném kontextu a v jiné době. Umožní to dávat jevištnímu tvaru nový dech a nový impuls. Snažím se být v linii francouzské hudební tradice, ale nesnažím se být tradicí svázán, proto jsem neváhal použít modernější harmonie, jaké jsme slyšeli ve 20. století a které navíc odpovídají atmosféře putování a dobrodružství. Návštěvníci se mohou těšit na nevídanou inscenaci. Je to nový Korzár, komponovaný dvěma skladateli s odstupem 150 let!"
 
Libretista baletu Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges se nechal volně inspirovat jedním z nejslavnějších romantických literátů, lordem Georgem Gordonem Byronem a jeho stejnojmennou básní Korzár (1814). Choreograf Michel Bejar spolu s dramaturgyní Céline Barcaroli vytvořili pro soubor baletu NDM autorské dílo, které sice dějově vychází z původní předlohy, ale publiku poskytne ucelený dobrodružný příběh.
 
Inscenace je vhodná i pro děti od pěti/šesti let a může být pro ně díky své výpravnosti a velmi srozumitelnému příběhu vhodným prvním seznámením s baletem.
 
Více o inscenaci se můžete dočíst v našem časopise NDM.