SOUBOR ČINOHRY UVEDE PREMIÉRU HRY MARTINA CRIMPA TO VIDEO NIKDO NEUVIDÍ
ČINOHRA / 12.10.2021

Činohra Národního divadla moravskoslezského uvede 16. října v komorním Divadle „12“ v české premiéře tragikomedii jednoho z nejvýraznějších současných britských dramatiků Martina Crimpa s názvem TO VIDEO NIKDO NEUVIDÍ.

Děj se točí okolo propracovaných marketingových praktik, všudypřítomného sledování lidské aktivity a chování při nakupování, vaření a při dalších „konzumních“ aktivitách s cílem nabízet konkrétnímu člověku údajně ideální produkt a naplnit tak jeho život jasně nalinkovanou spotřebou. Jakou hodnotu dnes mají naše osobní informace?
 
„Hlavní postavou hry je Elizabeth (Renáta Klemensová), již právě opustil manžel, a ona zůstala v domácnosti sama se svojí patnáctiletou dcerou. Po setkání s Colinem (František Strnad), vedoucím pracovníkem v agentuře, se Liz i přes svůj počáteční odpor stane zaměstnankyní agentury, když jí Colin po nezdařeném rozhovoru nabídne práci. Liz v sobě objeví skrytý talent pro vedení rozhovorů, propadne mu však natolik, že nakonec pohlíží i na lidi, které potkává ve svém osobním životě, pouze v rámci přesně daných škatulek – co daný člověk používá, jak často, proč nepoužívá něco jiného a podobně.
(ag)
 
Foto Radovan Šťastný
 
Dále hrají Sára Erlebachová, Petr Houska, Martina Czyžová (host) a Martin Dědoch. Dílo přeložil Adam Doležal, scénografem inscenace je Michal Syrový, kostýmy vytvořila Marcela Lysáčková. Komorní, znepokojivou hru o tom nejhlubším i nejpovrchnějším v nás v režii Janusze Klimszy poprvé uvedeme 16. října 2021 v 19 hodin v Divadle „12".