SOUBOR MUZIKÁLU NDM MÁ ZA SEBOU NATÁČENÍ S ČESKOU TELEVIZÍ: NAŠE INSCENACE EDITH A MARLENE SE STÁVÁ NESMRTELNOU (DOSLOVA)
OPERETA / MUZIKÁL / 22.12.2021
Soubor muzikálu Národního divadla moravskoslezského v prosinci spolupracoval s Českou televizí na záznamu inscenace EDITH A MARLENE.

Úspěšnou inscenaci Edith a Marlene čeká v roce 2022 posledních pět repríz. Na květen je totiž naplánována její derniéra. Pro věrné diváky máme ale dobrou zprávu. I později si budou moci oblíbený titul připomenout, a to v televizní formě! Na záznamu inscenace se podílí stejný produkční a kreativní tým, který má na svém kontě muzikálový koncert 10 let muzikálu v Ostravě: kreativní producentka Kateřina Ondřejková, vedoucí produkce Danuše Břeská, režisérka Petra Všelichová a hlavní kameraman Patrik Hoznauer.
 
Projekt byl realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje
 
Foto Martin Straka
Osudy legendární zpěvačky Edith Piaf, její postoj k životu a umění – a kontrast s přístupem druhé ikony 20. století Marlene Dietrich se staly námětem pro hru maďarské autorky Évy Pataki. Kontrast mezi totálním prožitkem, totálním odevzdáním a umnou kontrolou. Věčný boj mezi citem a rozumem. Inscenace v režii Janusze Klimszy a hudebním nastudování Marka Prášila měla premiéru v prosinci 2013 a rychle se stala skutečným diváckým fenoménem. Především díky tomu, že režisér našel v souboru ideální představitelky obou titulních rolí.
 
Foto Martin Straka
V postavě Edith Piaf, která je středobodem celé hry, září Hana Fialová, která za svou roli obdržela Cenu Thálie. „Edith Piaf je zaryta hluboko v mém srdci. (...) Proces zkoušení byl trošku jiný než obvykle: hodně jsem načerpala z knížek o životě Edith. (...) Přijala jsem ji úplně celičkou. Myslím, že jsem s ní za svých bujarých let měla dost společného – i když teď už moc ne. Ale chápu její nespoutanost, její temperament, možná trošku neomalenost. Určitou živelnost máme společnou."
 
V roli chladnější a odměřenější Marlene Dietrich jí sekunduje Eva Zbrožková. „Marlene patří k mým nejmilejším rolím. (...) Hodně času jsem strávila studiem života této herečky, která byla nejen okouzlující filmová hvězda, ale také originální a rozporuplná žena. Obdivuji její nesmírnou profesionalitu, preciznost a cílevědomost, s jakou budovala svou kariéru. Byla také jakousi módní ikonou, což v naší inscenaci připomínají nádherné kostýmy ušité podle skutečných modelů Marlene Dietrich."
Více o natáčení se dočtete v časopise NDM.
 
Srdečně Vás zveme na posledních pět repríz této úspěšné inscenace do Divadla Jiřího Myrona. Hrajeme pro Vás 7. ledna, 15. února, 30. března, 21. dubna a 4. května (derniéra) vždy od 18.30 hodin.