NENECHTE SI UJÍT SKVĚLÝ MUZIKÁL PĚT LET ZPĚT!
OPERETA / MUZIKÁL / 29.12.2021
Soubor muzikálu zve diváky do Divadla „12“ na lednové reprízy úspěšného komorního muzikálu o manželství PĚT LET ZPĚT (Thle Last Five Years).
 
„Muzikál The Last Five Years Jasona Roberta Browna je jeho dosavadním mistrovským opusem a byl poprvé uveden v Chicagu v roce 2001. Komorní drama pro dva herce vychází z jeho osobních zkušeností z prvního manželství, můžeme se dohadovat, do jaké míry je dílem autobiografickým. Každopádně stojí za to nahlédnout do jeho nitra, v kterém se zrcadlí obecně platná zkušenost. (...) Cathy vypráví svou verzi od konce – tedy od chvíle, kdy najde Jamieho dopis na rozloučenou s vráceným snubním prstenem. Jamie naopak vypráví příběh vztahu od samého počátku po jejich první schůzce. Tento zvláštní časový nesoulad vytváří těžko definovatelné napětí, pramenící z absolutně kontrastních situací a emocí. Obě časová pásma se v jednom jediném okamžiku protnou a spojí: jde o scénu, v níž Jamie požádá Cathy o ruku.
Foto Martin Popelář
 
(...) Libreto přeložil do češtiny zpěvák (a dramaturg souboru muzikálu NDM – pozn.red.) Tomáš Novotný. Jeho práci lze hodnotit s uznáním, má cit pro větnou stavbu i logiku frázování. Jako zpěvák zohlednil přirozený spád melodie a potěšil pěknou češtinou, jež se vyhýbá klišovitým obratům či archaismům. Nad muzikálem Pět let zpět se sešel i kvalitní inscenační tým. Režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová, scénografka a autorka kostýmů Lucie Žilák Labajová a Adéla Laštovková Stodolová (pohybová spolupráce) představili ve všech ohledech funkční spolupráci. (...) Důležitým aspektem ostravské inscenace je hudební složka. Brown napsal hudbu, která má vzácný dar: strhuje krásnou a silnou melodickou invencí, jež se zdařile vyhýbá šablonovitému sentimentu, tolik častému průvodnímu jevu většiny muzikálových produkcí."
Milan Bátor
(27. 9. 2019, ostravan.cz)
 
Foto Martin Popelář
4. a 5. ledna se Vám v hlavních rolích představí Tomáš Novotný a Klára Jelínková. Na tato dvě představení se vztahuje 60% novoroční Hamletovská sleva na vstupenky! Využijte tuto jedinečnou možnost, těšíme se na Vaši návštěvu!