SOUBOR BALETU NDM ZAČÍNÁ NOVÝ ROK 2022 MAHLEROVÝMI VZPOMÍNKAMI!
BALET / 6.1.2022
Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského přivítá nový rok 2022 představeními inscenace MAHLEROVY VZPOMÍNKY, které budou uvedeny 11. a 12. ledna od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
„Kdo někdy jen letmo zalistoval starou učebnicí hudební výchovy, jistě si vybaví zažloutlé fotografie skladatelských velikánů, kteří s vážnou tváří a slavnostním výrazem hledí do očí dalším generacím. Jací ale skutečně byli tito lidé, jejichž životy zůstávají navěky ukryté za dvojrozměrnými obrázky? S podobnou otázkou se známý norský tvůrce Jo Strømgren dívá na postavu Gustava Mahlera, hudebního giganta a inovátora, od jehož úmrtí letos uběhlo 110 let. Spolu s baletním souborem Národního divadla moravskoslezského se choreograf vydává na cestu časem obroušenými vzpomínkami, které sice lemují život slavného komponisty, stejně tak nám ale mohou připomenout naše vlastní chvíle rozpomínání.
 
Foto Serghei Gherciu
Všech osmnáct tanečníků (devět mužů a devět žen) fungovalo během představení jako hodinový strojek. Jejich investování sebe sama do výsledného vyznění představení bylo až magnetické. Promyšlené přeměny i prolínání rolí vyžadovalo od všech zúčastněných velkou koncentraci, na výsledku to ale bylo znát. (...) Technicky se tanečníkům dalo vytknout jen málo, navíc krom pohybu na ně byly v tomto představení kladeny herecké nároky a bylo příjemným překvapením, jak se právě do tohoto úkolu pod Strømgrenovým vedením vložili. Mahlerovy vzpomínky jsou tedy dalším přírůstkem do ostravského baletního repertoáru, který se rozhodně vyplatí vidět více než jednou, aby neunikla žádná nuance. (...) Nejlepší strategií je nechat to vše na sebe působit a možná postupně zjistit, kolik toho v nás sdílené vzpomínky dokáží odemknout."
Tereza Cigánková
(tanecniaktuality.cz, 14.12.2021)
 
 
Vážení diváci, těšíme se na Vaši návštěvu 11. a 12. ledna od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.