DERNIÉRA ČINOHERNÍ INSCENACE DIPLOMACIE
ČINOHRA / 8.1.2022
Zveme Vás na derniéru inscenace DIPLOMACIE, ve které excelují Tomáš Jirman a František Strnad. Soubor činohry se s inscenací rozloučí 12. ledna od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Cenami ověnčené francouzské drama autora Cyrila Gelyho vhlíží do myšlení člověka v extrémní situaci, kdy musí volit mezi dobrem pro svět a vlastním životem. Připomíná nám, že v momentech, kdy se pod našima nohama rozlamují tektonické desky dějin, drží osud světa v rukou ne společnost, ale několik konkrétních jedinců, jejichž mravní založení a hrdinství mohou zachránit životy nás všech.
Foto Martin Kusyn
„Diplomacie je hra o záchraně Paříže i odpovědnosti za svět vytvořený generacemi před námi. (...) Upozorňuje na jednu z nejdůležitějších rolí divadla: bojovat nejen o záchranu světa, jak ho známe, ale snažit se o ještě lepší svět. Režisér Štěpánek umně vede herce k dynamickému, k místy ztišenému a místy až k expresívnímu hereckému projevu. (...) Výsledkem je strhující dialog, v jehož průběhu divák na vlastní kůži cítí obrovskou míru odpovědnosti za osud lidstva a je natolik vtažen do děje, že v okamžicích osudového rozhodnutí má možnost ztotožnit se s oběma hlavními postavami, případně tu důležitější z epizodních postav zcela zavrhnout."
Ladislav Vrchovský
26. 8. 2021, (ostravan.cz)
 
Foto Martin Kusyn
Diplomacie v režii šéfa souboru Vojtěcha Štěpánka byla první inscenací této sezóny, premiéra proběhla 25. srpna 2021. V hlavních rolích excelují Tomáš Jirman a František Strnad. Strhující drama můžete naposledy vidět 12. ledna od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!