BALETNÍ PREMIÉRY 104. SEZÓNY NÁRODNÍHO DIVADLA MORAVSKOSLEZSKÉHO
BALET / 12.8.2022
Balet Národního divadla moravskoslezského uvede v sezóně 2022/2023 dvě velké premiéry! O Vánocích se diváci mohou těšit na inscenaci LOUSKÁČEK - VÁNOČNÍ KOLEDA v choreografii Youriho Vámose na motivy pohádky Charlese Dickense a E. T. A. Hoffmanna.
 
„První z baletních premiér bude Louskáček – Vánoční koleda. Málokteré roční období je spojeno s konkrétním baletním titulem tak, jako Louskáček s Vánocemi. Dílo, jehož děj se nejen během vánočních svátků odehrává, ale je rovněž během prosince uváděno téměř na všech divadelních scénách po celém světě, oslaví v tomto roce 130. výročí své premiéry v prosinci 1892 v Mariinském divadle v Petrohradě. Vánoční strom, oživlá loutka dřevěného louskáčka na ořechy, myší král a barevné tančící cukroví. To je jen několik atributů, které se s příběhem baletního Louskáčka pojí. Příběh původní pohádky Louskáček a Myší král německého romantika E. T. A. Hoffmanna pro taneční svět upravili a do formy libreta přepsali tehdejší ředitel Carských divadel Ivan Vsevoložskij s jeho prvním baletním mistrem Mariusem Petipou. Ti děj zjednodušili a připravili dvouaktový balet, kdy se první dějství odehrává ve skutečném světě na předvánoční oslavě, na níž se seznamujeme s dívkou Klárou, která od strýčka Drosselmeyera dostává loutku Louskáčka, a druhé v kouzelném Cukrovém království, jemuž vládne Cukrová víla se svým princem a kam se vydává Klárka s oživlým Louskáčkem poté, co zvítězí nad zlým Myším králem." Premiéra baletní inscenace se uskuteční 10. listopadu 2022 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
Zuzana Rafajová, časopis NDM
 
LOUSKÁČEK v provedení souboru Baletu Deutsche Oper am Rhein, Německo, Foto Eduard Straub
 
„Původně avizovaný titul Peer Gynt ve spolupráci se švédským choreografem Johanem Ingerem bohužel nebylo možné scénograficky přizpůsobit na rozměry jeviště Divadla Jiřího Myrona. Jelikož jsme chtěli jít cestou celovečerní inscenace a současně reflektovat technickou vyzrálost souboru v moderní technice, máme přislíbenou spolupráci s choreografem Ohadem Naharinem. Poprvé v historii bychom uvedli celovečerní balet s názvem Hora tohoto legendárního izraelského choreografa, který již několik desetiletí patří ke světové choreografické špičce moderního tanečního divadla. Rozhodli jsme se pro poměrně progresivní titul, protože chceme hrát do noty náročnému ostravskému publiku."
Lenka Dřímalová, šéfka baletu NDM
 
HORA v provedení Batsheva Dance Company, Izrael, Foto Gadi Dagon
 
Více nejen o baletních premiérách se dočtete v našem časopise NDM, který je již nyní dostupný on-line na našich webových stránkách. Vážení diváci, těšíme se na Vaši návštěvu ve 104. sezóně!