POHÁDKOVÝ PŘÍBĚH DÍTĚ A KOUZLA UVEDEME V DIVADLE „12"
OPERA / 20.9.2022
Soubor opery ve spolupráci s Fakultou umění Ostravské univerzity zve malé i velké diváky do Divadla „12" na operu-balet DÍTĚ A KOUZLA (L‘Enfant et les Sortilèges).
 
„Uvádění oper pro děti patří k mimořádně náročným disciplínám. Obtíž začíná už výběrem vhodného titulu. (...) Tyto pochybnosti u opery Dítě a kouzla jako titulu vhodného pro děti ale nejsou třeba. Francouzský skladatel Maurice Ravel (1875–1937) a libretistka Sidonie-Gabrielle Colette (1873–1954) ji věnovali dětem a jejich rodičům. (...) Stručná, zhruba tři čtvrtě hodinová lyrická fantazie pro děti i dospělé vychází z jednoduchého příběhu: křeslo, hodiny, konvice, početní sešit, krb s ohněm, kočka nebo pohádková princezna, strom, veverka, žába či slavík se vzbouří proti vzteklému klukovi, který jim ubližuje. Teprve když chlapec ošetří zraněnou veverku, objeví se naděje, že i takový uličník dokáže projevit lítost a empatii s druhými.
 
Foto Martin Popelář
(...) Národní divadlo moravskoslezské je u nás jediné, které koncepčně a s dlouhodobou vizí spolupracuje s uměleckou vysokou školou způsobem, kdy se studenti podílejí v plně profesionálních podmínkách na repertoárové inscenaci divadla. Skvělé je, že často v alternacích se svými kolegy z ostravské opery. (...) Velké uznání za právě takový koncept Operního studia zaslouží především Eva Dřízgová-Jirušová, vedoucí katedry sólového zpěvu Fakulty umění Ostravské univerzity, mnohaletá vynikající „prvooborová“ sólistická opora ostravské opery v širokém repertoáru lyrického a mladodramatického sopránu a držitelka dvou cen Thálie – za Mimi a Melisandu. Právě ona má díky své dlouhé špičkové kariéře co předávat.
Helena Havlíková
(operaplus.cz, 21. 2. 2022)
 
Pohádkový příběh plný kouzel uvedeme v sobotu 24. září od 19 hodin a v neděli 25. září od 16 hodin v Divadle „12". Srdečně zveme!