V PRAŽSKÉM DIVADLE SEMAFOR PŘEDSTAVÍME NÁŠ HUDEBNÍ KABARET JONÁŠ A TINGL-TANGL!
MUZIKÁL / 26.5.2023
V neděli 18. června 2023 představíme náš úspěšný a stále vyprodaný hudební kabaret JONÁŠ A TINGL TANGL v Divadle Semafor v Praze! Nenechte si ujít jediné pražské představení, na které jsou ještě vstupenky!
 
Ostravská premiéra hudebního kabaretu Jonáš a tingl-tangl se uskutečnila 18. prosince 2022 a od té doby máme stále vyprodáno! Nyní můžete navštívit jediné představení, které uvedeme v Divadle Semafor! Přijďte se podívat na Jonáše v Praze v neděli 18. června 2023. Vstupenky jsou k dispozici ZDE!
 
Hudební kabaret Jonáš a tingl-tangl měl premiéru v létě roku 1962 a vznikl tak trochu z nouze. Po odlivu hlavních hvězd tehdejšího Semaforu na sólové dráhy (Eva Pilarová, Waldemar Matuška) bylo nutné doplnit repertoár divadla komornější inscenací. Vedle Jiřího Suchého se tedy na jeviště postavil hudební skladatel Jiří Šlitr, který se do té doby převážně „skrýval“ za pianem. Vznikla tedy legendární klaunská dvojice, jejíž kouzlo, bryskní dialogy, originální humor a nezapomenutelné, dnes již zlidovělé melodie přenesli na jeviště komorního Divadla „12“ Tomáš Savka a Jakub Žídek.
 
Jiřího Suchého ztvárnil Tomáš Savka. Oblíbený muzikálový herec a znamenitý zpěvák má tu výhodu, že nemusí nic předstírat. Patří k nepočetnému typu umělců, kteří jsou tím, čím mají být, a přitom zůstávají stále sami sebou. Savka nestárnoucí písně z Jonáše na premiéře znamenitě zazpíval. S neskrývanou vervou a nápřahem k lidem. S očividnou radostí navázal okamžitě kontakt s publikem a až do poslední chvíle nepolevil ze svého nasazení. Hlasově mu písně Suchého a Šlitra báječně sedí, ponechal jim jejich přirozenou hravost a vyhnul se obloukem jakékoli přebytečné pompéznosti a expresi. (...) Šlitr byl klavírista originální a nezařaditelný, jeho cit pro swing, jazz jiné populární žánry byl ve své době jedinečný a je prakticky nemožné jeho akordickou hru napodobit. Nicméně Jakub Žídek dokázal publikum očarovat. Jeho podání bylo živelné, nesmírně sympatické a dokonale souznělo s původní představou, aniž by šlo cestou nápodoby. Žídkova improvizace na téma lidovky Šla Nanynka do zelí se stala hudebním zlatým hřebem inscenace. Po herecké stránce vytvořil ideální protipól Savky, který představuje typického excentrika, rozdávajícího úsměvy. Žídek naopak svou postavu charakterizoval úspornými gesty. Pomocí jemné mimiky, řečí těla a hlavně slovy vytvořil osobnost introvertní, žijící ve svém světě. (...) Jonáš a Tingl-tangl je prostě čiročirá radost. Takovou pohodu, veselí a optimismus na divadle jen tak nezažijete. A když si k tomu můžete zazpívat s umělci místo nabubřelého potlesku jako přídavkové písně Terezu, Marnivou sestřenici a Pramínek vlasů, není v tu chvíli většího štěstí!" Milan Bátor (ostravan.cz, 19. 12. 2022).
 
Foto Martin Popelář