EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Jiří Hanke: POHLEDY Z OKNA MÉHO BYTU
Premiéra 2.9.2022, 18:00 hodin
Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Jiří Hanke: POHLEDY Z OKNA MÉHO BYTU - Premiéra 2.9.2022

Premiéra 2.9.2022, 18:00 - Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona

Jiří Hanke ve svém celoživotním díle pracuje s dlouhodobými cykly, trvajícími často mnoho let...

logoInformace

Banální výřez jednoho místa, který Hanke sestavoval s pedantskou cílevědomostí v letech 1981–2003, se stal jeho nejslavnějším souborem. Vždyť velký světový filosof fotografie Vilém Flusser v souvislosti s tímto cyklem dokonce Hankeho nazval „akrobatem fotografie“. Až tak si cenil jeho obrazové série Pohledy z okna mého bytu, která daleko předběhla svou dobu a do značné míry přispěla k formování nejen české konceptuální fotografické tvorby. Snímky ze svého okna vytvářel Hanke přes dvě desetiletí. U každého vždy zaznamenal datum a přesný čas pořízení. První fotografie z okna obývacího pokoje bytu Jiřího a Jiřiny Hankeových vznikla 10. září 1981 v 10:15, poslední 10. ledna 2003 v 18:18, když byt České spořitelny opouštěli. Důvodem bylo přemístění bankovního úřadu do vedlejší budovy.

Jiří Hanke ve svém celoživotním díle pracuje s dlouhodobými cykly, trvajícími často mnoho let. Předchází jim dlouhá a promyšlená příprava. Vzpomeňme alespoň ty nejzásadnější. Trojice různých souborů věnovaných rodnému městu: Kladno (1974–1981), Kladno (1973–1989), Kladno (1988–1989) nebo Lidé z Podprůhonu (1974–1989), ve kterém dokumentoval mizející dělnickou periferii, Stop time (1974–) z prostředí hudebníků, či portrétové výpovědi rodičů a svých dětí Otisky generace (1986–). Nejinak tomu bylo u cyklu Pohledy z okna mého bytu (1981–2003). Jako zaměstnanec Státní spořitelny měl v budově přidělený služební byt. Ložnice byla umístěna směrem do ulice, postel stála přímo pod oknem. Každé ráno, když se probudil a zvedl se, otevřel se mu výhled, který doslova formoval jeho celý den. Někdy pršelo, byla mlha nebo svítilo slunce a v těchto různých světelných podmínkách se dole na ulici děly různé věci. To by se dalo přeci fotografovat. (...)

Soubor Pohledy z okna mého bytu má několik rozměrů. Výrazný politický a ironický aspekt Prvních májů a vlajek u starších snímků střídá hledisko výrazně obrazově emotivní, plné světelných impresí a abstrakcí. I přesto působí soubor jako celek velice kompaktně. K výrazné, téměř grafické, stylizaci se Hanke dostává až později. Období mezi jednotlivými snímky se prodlužuje, aby nedocházelo k recyklaci již nasnímaných témat a výjevů. (...) Celý text kurátora k přečtení ZDE.

Lukáš Horký, kurátor

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
2.9.202218:00Galerie Opera - Divadlo Jiřího MyronaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející