HOSTÉ
Večer pro Jana Kačera a s Janem Kačerem
Premiéra 15.10.2016, 18:30 hodin
Divadlo Antonína Dvořáka
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

Večer pro Jana Kačera a s Janem Kačerem - Premiéra 15.10.2016

Premiéra 15.10.2016, 18:30 - Divadlo Antonína Dvořáka

logoInformace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Režisér a herec Jan Kačer, který se narodil 3. 10. 1936, zanechal v divadelním životě Ostravy druhé poloviny 20. století výraznou stopu, a to ve dvou etapách. V letech 1959–1964 působil v Divadle Petra Bezruče, kam nastoupil po absolvování DAMU téměř s celým svým ročníkem. Toto působení nejenže dalo novou tvář a energii Divadlu Petra Bezruče (během této éry zároveň dochází k přestěhování Divadla Petra Bezruče z původních prostor na Přívozské ulici do moderního divadelního sálu v nově otevřeném Domu kultury pracujících VŽKG – dnes Dům kultury města Ostravy), ale vytvořilo též základ nově vznikajícího pražského Činoherního klubu, kam většina lidí z okruhu Jana Kačera včetně něj přechází. Do Ostravy se pak Jan Kačer vrací podruhé v roce 1976, kdy působí jako režisér činohry SDO. Z jeho iniciativy vzniká (jako náhradní prostor po požáru Divadla Jiřího Myrona v prosinci 1976) Komorní scéna činohry SDO v tehdejším Divadle loutek. Kačerovo druhé ostravské působení (1976–1986) představuje výraznou kapitolu v dějinách činohry NDM (tehdejšího SDO). V Ostravě v té době rovněž připravil několik inscenací pro Divadlo loutek, jednou hostoval i v Divadle Petra Bezruče. Současný šéf Komorní scény Aréna režisér Ivan Krejčí studoval na pražské DAMU v ročníku Jana Kačera a poetikou KSA se programově hlásí k odkazu Činoherního klubu 60. let (tedy období působení Jana Kačera a Jaroslava Vostrého).  Umělecká stopa či dotyk Jana Kačera jsou vepsány v různých obdobích ve všech ostravských profesionálních divadlech.
 
Večer pro Jana Kačera a s Janem Kačerem je logickou poctou tomuto výraznému divadelnímu tvůrci u příležitosti jeho 80. narozenin.
 
Na scéně Divadla Antonína Dvořáka se 15. 10. 2016 pod režijní supervizí Ivana Krejčího setkají Jan Kačer a herci všech ostravských divadel, pamětníci i nepamětníci při jedinečném divadelním setkání, ve kterém nejsou překvapení vyloučena.

 

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
15.10.201618:30Divadlo Antonína DvořákaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející