OPERA
SVADBA (Svatba)
Ana Sokolovič
Repríza 27.3.2022, 19:00 hodin
Venuše ve Švehlovce
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
  • Články, video, audio
arrow-right arrow-right

SVADBA (Svatba) - Repríza 27.3.2022

Ana Sokolovič

Repríza 27.3.2022, 19:00 - Venuše ve Švehlovce

Jednoaktová opera pro 6 ženských hlasů, 2011

logoInformace
 
Svadba (Svatba) (2011)
Když mě divadlo Queen of Puddings Music Theatre oslovilo, abych napsala operu pro šest ženských hlasů, přijala jsem tuto nabídku jako možnost prozkoumat tematiku svateb – zejména pak večera před samotným obřadem, během nějž se nastávající nevěsta a její přítelkyně oddávají soukromým starobylým rituálům. Text díla je založen na původní srbské poezii, která je však prezentována v novém kontextu a je adaptována na naši současnou kulturu. Hudební složka je pak odvozena z tradičního folkloru. Struktura díla v sobě odráží každodenní výjevy a objekty – jde např. o vlasy, kelímky či vodu. Jednotlivé scény nedodržují logiku lineárního narativu, spíše se jedná o vzájemně provázanou síť radostných výjevů, které se z běžných dramatických situací postupně vyvíjejí do různých magických a fantazijních obrazů. Svatba představuje důležitý předěl v životě ženy. Jde o událost, jež je často doprovázena prastarými tradicemi a vždy pro ženu představuje počátek změny. Tento rituál přechodu z jedné fáze života do další, který nevěsta Milica prožívá, je do značné míry univerzální – jedná se o určitý archetyp lidské zkušenosti. Opera Svatba nám dává možnost pohroužit se do neposkvrněnosti a bohatosti tohoto krátkého, ale rozhodujícího okamžiku v životě ženy. Dílo je věnováno mým rodičům.
Ana Sokolović
 
Česká premiéra, 55’
V srbském originále s českými a anglickými titulky
 
 
Ana Sokolović
Skladatelka Ana Sokolović je významnou osobností soudobé hudby, je respektována a uznávána v Kanadě i na mezinárodním poli. Autorčiny kompozice prostupují balkánské rytmy a jsou ovlivněny různými uměleckými odvětvími. Stále se rozrůstající okruh jejích posluchačů přitahuje a fascinuje zejména nevídaná míra fantazie, kterou tato díla oplývají. Sokolović má na svém kontě řadu úspěšných a prestižních spoluprací s kanadskými orchestry, předními hudebními umělci a také mnoha quebeckými komorními soubory. Její rozmanitá tvorba, za níž obdržela velké množství vyznamenání a cen, zahrnuje rovněž opery – např. její opera The Midnight Court byla uvedena v Královské opeře v Covent Garden (Londýn). Kromě skladatelských aktivit se věnuje i pedagogické činnosti a působí jako profesorka kompozice na Montrealské univerzitě.
 

 

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
28.8.202020:30Divadlo Antonína DvořákaPremiérazobrazit detail
22.3.202220:00Divadlo Antonína DvořákaReprízazobrazit detail
27.3.202219:00Venuše ve ŠvehlovceReprízazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Ivana Ambrúsová (Zora), Markéta Drabina Schaffartzik (Milica), Lucie Hubená (Nada), Tetiana Hryha (Ljubica)
Foto: Martin Popelář
Lucie Hubená (Nada), Ivana Ambrúsová (Zora), Markéta Drabina Schaffartzik (Milica), Eva Marie Kořená (Lena)
Foto: Martin Popelář
Tetiana Hryha (Ljubica), Lucie Hubená (Nada), Ivana Ambrúsová (Zora), Markéta Drabina Schaffartzik (Milica), Eva Marie Kořená (Lena), Patrícia Smoľáková (Danica), Jurij Galatenko (Dirigent)
Foto: Martin Popelář
Markéta Drabina Schaffartzik (Milica), Jurij Galatenko (Dirigent)
Foto: Martin Popelář
Markéta Drabina Schaffartzik (Milica)
Foto: Martin Popelář
Patrícia Smoľáková (Danica), Eva Marie Kořená (Lena), Markéta Drabina Schaffartzik (Milica), Ivana Ambrúsová (Zora), Lucie Hubená (Nada), Tetiana Hryha (Ljubica)
Foto: Martin Popelář
Tetiana Hryha (Ljubica), Lucie Hubená (Nada), Markéta Drabina Schaffartzik (Milica), Ivana Ambrúsová (Zora), Eva Marie Kořená (Lena), Patrícia Smoľáková (Danica)
Foto: Martin Popelář
Tetiana Hryha (Ljubica), Lucie Hubená (Nada), Ivana Ambrúsová (Zora), Jurij Galatenko (Dirigent), Markéta Drabina Schaffartzik (Milica), Eva Marie Kořená (Lena), Patrícia Smoľáková (Danica)
Foto: Martin Popelář
logoSouvisející