Vystudovala střední uměleckoprůmyslovou školu a následně Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (v ateliéru textilního výtvarnictví). Absolvovala půlroční stáž v oboru textilního designu na University of Industrial Arts v Helsinkách (1990) a stipendijní pobyt na Rhode Island School of Design v americkém městě Providence.

Od roku 1996 je českou reprezentantkou v exekutivě (do 2009) a ve scénografické komisi mezinárodní organizace divadelníků (OISTAT). V roce 2007 se stala členkou Evropské filmové akademie a v roce 2015 též České filmové a televizní akademie. Na Pražském Quadriennale 2011 byla kurátorkou mezinárodní výstavy Extrémní kostým. V roce 2013 obhájila doktorskou práci zaměřenou na alternativy a nové cesty v kostýmním výtvarnictví.

Od absolvování VŠUP pracuje na volné noze jako textilní a kostýmní výtvarnice. Díky oborově širšímu vzdělání a zkušenostem z vlastní divadelně taneční skupiny se jí dařilo pracovat v mnoha oblastech kostýmní tvorby a využívat jejich vzájemný vliv a inspiraci.

Divadelními kostýmy se podílela na úspěchu Baletní jednotky Křeč. S tímto souborem a s jeho zakladateli Michalem a Šimonem Cabanovými je též spjato velké množství jejích divadelních realizací, stejně tak s Operou Mozart, Státní operou a Národním divadlem. Kostýmní návrhy vytvořila pro desítky inscenací od režisérů Smočka, Nekvasila, Drábka, Datnera, Herze, režijního dua SKUTR aj., v divadlech v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Hradci Králové, Oslu, Essenu apod.

Rozsáhlá je její kostýmní tvorba filmová, např. Don Gio (bratři Cabanové), ... a bude hůř, Lidice (P. Nikolaev), Habermannův mlýn (J. Herz), Post bellum (J. Brabec), Vratné lahve, Tři bratři, Po strništi bos (J. Svěrák), Milada (D. Mrnka), Pustina, Bezvědomí (I. Zachariáš). Navrhuje kostýmy i pro televizní klipy, reklamy a prezentační akce různých firem, stejně tak i pro specifické akce taneční a výtvarné.

Od roku 1983 vystavovala své práce na mnoha samostatných i kolektivních výstavách doma i v zahraničí (např. v Japonsku, USA, Francii, Dánsku aj.).

Přednášela na školách University of Nebraska v Lincolnu, University of Kansas v Kansas City, Ohio State University Columbus, University of Rio de Janeiro, Aalto University Helsinki, USITT v Pittsburgu, Long Beach a Salt Lake City, v Tokiu, Soulu, Manile a Velké Británii. Byla účastnicí a iniciátorkou mnoha workshopů pořádaných kostýmní sekcí scénografické komise OISTAT, do jejíhož vedení byla zvolena v roce 2015.

Její práce získaly významná ocenění – např. v roce 1995 obdržela 1. cenu v soutěži Swarowski Award, v témže roce i zlatou medaili za design textilu na Mezinárodním veletrhu Brno, hlavní cenu Zlaté Trigy za kolektivní českou expozici PQ 99 či zvláštní uznání za výtvarnou stránku tanečního videa KusPoKusu na Festivalu tance ve Frankfurtu. Sedm nominací na Českého lva za nejlepší kostýmy (2007, 2014, 2017, 2018) proměnila v cenu pro filmy Tři bratři a Milada. Významná pro její divadelní tvorbu je hlavní cena za kostýmy na výstavě World stage design 2013 v Cardiffu, bronzová medaile na World stage design 2017 v Tchaj-peji a ISTAN Award of excelence 2018 v Pekingu.
 

 

Články z webu

Massenetova Manon v Ostravě byla správná volba
(9. 5. 2022)

Ostravská Manon se řadí k zásadním divadelním počinům současnosti
(29. 4. 2022)

Ostravská Hubička jako zážitek
(26. 9. 2021)

Inscenační tým - Sezóna:
PŘÍHODY LIŠKY BYSTROUŠKYKostýmy
HUBIČKAKostýmy
PŘÍHODY LIŠKY BYSTROUŠKYKostýmy
HUBIČKAKostýmy
MANONKostýmy
HUBIČKAKostýmy
MANONKostýmy
HUBIČKAKostýmy
JULIETTA aneb SNÁŘKostýmy
OSUDKostýmy
ROMEO A JULIE, poselství lásky Kostýmy
JULIETTA aneb SNÁŘKostýmy
OSUDKostýmy
ROMEO A JULIE, poselství lásky Kostýmy
ROMEO A JULIE, poselství lásky Kostýmy
ZNEUCTĚNÍ LUKRÉCIEKostýmy
LA CLEMENZA DI TITOKostýmy
ZNEUCTĚNÍ LUKRÉCIEKostýmy
FILOKTÉTÉSKostýmy
VÝLETY PÁNĚ BROUČKOVYKostýmy
MIRANDOLINAKostýmy
SÁZKY Z LÁSKY (GUYS & DOLLS)Kostýmy
ARMIDAKostýmy
SÁZKY Z LÁSKY (GUYS & DOLLS)Kostýmy
ARMIDAKostýmy
PARDON MY ENGLISHKostýmy
SÁZKY Z LÁSKY (GUYS & DOLLS)Kostýmy
PARDON MY ENGLISHKostýmy