Dirigent, skladatel a klavírista Jan Kučera (*1977 v Klatovech) absolvoval na Pražské konzervatoři ve třídě Bohuslava Řehoře skladatelský a u Miriam Němcové a Miroslava Košlera dirigentský obor, v němž jej později na HAMU vedl Vladimír Válek. V rámci svého absolventského dirigentského koncertu v roce 2002 debutoval se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a provedl v premiéře své tři symfonické básně na motivy českých spisovatelů (M. Kundera, B. Hrabal, J. Kolář). Jako skladatel zasahuje do několika žánrových oblastí. Tvoří kompozice symfonické, komorní, koncertantní, písňové a zároveň píše scénickou hudbu k inscenacím pražských i oblastních divadelních scén. Plodná je jeho tvorba v oblasti aranžérské - pro silvestrovský koncert České filharmonie 2003 upravil písně Jaroslava Ježka a písně z českých filmů, které později provedl s řadou českých orchestrů. Ve své tvorbě se nevyhýbá ani jazzu.  

Od roku 2002 využíval Jan Kučera příležitostí, které mu jako svému asistentovi v SOČR nabízel tehdejší šéfdirigent Vladimír Válek. Jako dirigent spolupracuje s předními českými orchestry, s nimiž kromě klasického repertoáru natočil či veřejně realizoval více než 100 symfonických děl soudobých českých či zahraničních autorů, často v premiéře.

Jan Kučera doprovázel řadu výtečných sólistů (R. Baborák, M. Fukačová, B. Giltburg, V. Hudeček, E. Indjic, S. Jaffé, D. Pecková, O. Sauter, B. Schmid). Vedle řady evropských zemí koncertoval například v Japonsku, USA či Spojených Arabských Emirátech.  

Se SOČR a ve spolupráci s věhlasným tanečním souborem Compagnie Marie Chouinard z Kanady provedl v červnu 2007 v pražské Sazka Aréně Stravinského Svěcení jara (v rámci festivalu Tanec Praha). V téže době získal v dirigentské soutěži Pražského jara čestné uznání. V říjnu 2007 se SOČR úspěšně vystoupil mj. s Dvořákovou Novosvětskou symfonií v Musikverein ve Vídni a uvedl ji společně s Beethovenovými symfoniemi i během japonského turné. V letech 2008 - 2010 byl angažován jako dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu. U příležitosti českého předsednictví EU 2009 s tímto tělesem natočil pro Supraphon hymny 27 členských států Evropské unie. Pro svou hudební všestrannost a pohotovost je často vyhledáván i k produkcím crossoverových koncertů. V rámci Dne české státnosti 2010 zrekonstruoval původní partituru Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky k němému filmu Svatý Václav z roku 1929, hudbu nově natočil na DVD a následně živě provedl i s projekcí filmu v Rudolfinu. V roce 2012 představil na American University, College of Arts & Sciences ve Washingtonu díla českých autorů, včetně skladeb vlastních.

V červnu 2013 uzavřel dvěma koncerty sezonu FOK, kde řídil Beethovenovu Symfonii č. 9 s Ódou na radost.  

 

 

 

Inscenační tým - Sezóna:
TŘI MUŠKETÝŘIDirigent
Hudební nastudování
Hudba
TŘI MUŠKETÝŘIDirigent
Hudební nastudování
Hudba
TŘI MUŠKETÝŘIDirigent
Hudební nastudování
Hudba
OHNIVÝ ANDĚLDirigent
OHNIVÝ ANDĚLDirigent
MIRANDOLINADirigent

Obsazení - Sezóna:
TŘI MUŠKETÝŘIDirigent
TŘI MUŠKETÝŘIDirigent
TŘI MUŠKETÝŘIDirigent
TŘI MUŠKETÝŘIDirigent
OHNIVÝ ANDĚLDirigent
OHNIVÝ ANDĚLDirigent
MIRANDOLINADirigent