Paul Chalmer

Kanadský tanečn
ík a choreograf, narodil se v roce 1962 v Ottavě. Po absolutoriu Canada´s National Ballet School získal angažmá v National Ballet of Canada. Jeho obdiv k baletům v choreografii Johna Cranka a rostoucí úspěchy mladého souboru s pověstí „stuttgartského baletního zázraku“ ho motivovaly k odchodu do Evropy. V roce 1980 získal angažmá v souboru Stuttgartského baletu a v roce 1983 se stal sólistou. Roku 1985 nastoupil jako první sólista do souboru Les Ballets de Monte Carlo. Hostoval na mnoha významných baletních scénách (mj. Londýn, Birmingham, Buenos Aires, Řím, Milán).
 
Tančil hlavní role v baletech choreografů klasického repertoáru, jako jsou například Sergej Lifar, Natalia Makarova, Peter Schaufus, Pierre Lacotte, Peter Wright, Galina Samsova, Mary Skeaping, Ben Stevenson, Peter Darrel a další. Mezi jeho nejvýznamnější role patřil mj. Princ (Labutí jezero, Louskáček, Spící krasavice), James (La Sylphide), Albert (Giselle), titulní Romeo a Oněgin. Na jeho repertoáru byly také neoklasické a moderní choreografie světových choreografů jako například George Balanchina, Jiřího Kyliána, Kennetha MacMillana, Johna Neumeiera, Williama Forsytha a Uweho Scholze. Měl privilegium tančit s balerínami, jako byla Carla Fracci, Marcia Haydée, Birgit Keil, Natalia Makarova, Ekaterina Maximova, Eva Evdokimova, Lynn Seymour, Susan Jaffe a Evelyne Desutter.
 
Od roku 1999 se začal věnovat kariéře baletního pedagoga. V roce 1999 se stal baletním mistrem v Semperoper v Drážďanech a v roce 2000 na pozvání Uweho Scholze baletním mistrem Lipského baletu. Po smrti Uweho Scholze se stal šéfem souboru (2005–2010). Ctil dědictví Schulzových baletů, ale zároveň zařadil do repertoáru díla významných choreografů, jako byli George Balanchine, John Cranko, Kenneth MacMillan, Jerome Robbins, Glen Tetley, Mauro Bigonzetti, Marco Goecke a Christian Spuck. 
 
Od roku 2006 působí jako choreograf a pravidelně spolupracuje s baletem Teatro dell´Opera di Roma. Kromě choreografií klasických titulů (Labutí jezero, Pták Ohnivák, Petruška, Romeo a Julie, Giselle, Vestálka, Spící krasavice ad.) vytvořil také několik autorských titulů (Lungo viaggio nella notte di Natale, Chopin Racconta Chopin). V letošním roce připravuje balet Louskáček pro soubor Opera Nova v Bydgoszczi v Polsku. S Národním divadlem moravskoslezským spolupracuje poprvé.

Více info: www.paulchalmer.com
 
Inscenační tým - Sezóna:
POPELKAChoreografie
TŘI MUŠKETÝŘIChoreografie
Libreto
Scéna (výtvarná koncepce - koncept, design)
POPELKAChoreografie
TŘI MUŠKETÝŘIChoreografie
Libreto
Scéna (výtvarná koncepce - koncept, design)
POPELKAChoreografie
TŘI MUŠKETÝŘIChoreografie
Libreto
Scéna (výtvarná koncepce - koncept, design)
POPELKAChoreografie
POPELKAChoreografie