VII. LETNÍ DIVADELNÍ ŠKOLA PRO PEDAGOGY 2017: "Cesty k mladému divákovi aneb zakousněte se s námi do nové sezóny!!!"

Letos už posedmé nabízíme příležitost k setkání a společné tvůrčí práci pedagogů a umělců. Tentokrát s podtitulem „Cesty k mladému divákovi aneb zakousněte se s námi do nové sezóny!!!". Na programu jsou bloky pro jednotlivé soubory NDM, přednášky, semináře, workshopy i moderované diskuse.
 
Kontakt:
Kateřina Vozňáková
Produkční Ateliéru pro děti a mládež při NDM
 
Garant programu:
MgA. Tereza Strmisková (divadelní lektorka NDM a zakladatelka sdružení Ateliér pro děti a mládež při NDM)
 
PROGRAM 
Den první 31. 8. 2017
8:30
REGISTRACE
 
9:00
ZAHÁJENÍ ÚVODNÍ SLOVO ŘEDITELE NDM JIŘÍHO NEKVASILA A DIVADELNÍCH LEKTOREK NDM RADANY OTIPKOVÉ, KATEŘINY VOZŇÁKOVÉ A TEREZY STRMISKOVÉ.
 
9:15-10:15
Problémy současného světa na vlastní kůži Beseda s režisérem inscenace Řeči léčí Vojtěchem Štěpánkem a dramaturgy činohry NDM Sylvií Rubenovou a Adamem Goldem, během níž představíme chystané studiové inscenace sezony 2017/2018. Naše komorní inscenace se soustředí na náročná a nepříliš často otevíraná témata jako náboženský fundamentalismus (Mučedník), život handicapovaných (Teď mě zabij), nově otevřeme i otázky sociologické (Obyčejný život), etické (Teror) či psychologické (Řeči léčí). Diskuse nejen o tom, jak s mladými lidmi komunikovat o důležitých problémech současnosti skrz divadelní prožitek.
 
10:30 – 12:00
All That Jazz, Rock, Blues Otevřená zkouška připravované baletní inscenace s asistentkou choreografie Elisabeth Gibiat, poté bude následovat přednáška se šéfkou baletního souboru Lenkou Dřímalovou o připravované premiéře All That Jazz, Rock, Blues a také diskuze na téma, jak mladým lidem přiblížit baletní žánr, aby porozuměli tanci jako systému znaků a symbolů a dokázali číst jeho významy.
 
12:00 – 13:15
PŘESTÁVKA NA OBĚD.
 
13:30 – 14:45
Muzikálový workshop Prezentace workshopu určeného studentům s metodickými vstupy pod vedením sólisty souboru opereta/muzikál Juraje Čiernika. Muzikál znají všichni, ale jaká je historie muzikálu, co má společného muzikál a opereta? Jaký je mezi nimi rozdíl? A jak se připravuje na vystoupení muzikálový herec?
 
14:45 – 15:00
NDM EXTRA – představení mimorepertoárových akcí manažerkou mimořádných projektů Andreou Dortovou.
 
15:00 – 16:00 
Romeo a Julie Multimediální výklad dramaturga souboru opereta/muzikál Patricka Fridrichovského o výpravném romantickém muzikálu Romeo a Julie. Adaptace témat muzikálu do současného světa mladých.
 
16:00 – 17:00
Opera dnes Přednáška hudebního ředitele opery Jakuba Kleckera a dramaturgyně Evy Mikuláškové o chystaných inscenacích sezóny 2017/2018 a možnostech přiblížení operního žánru mladému divákovi.
 
18:00
Offprogram 
 
 
Den druhý 1. 9. 2017
 
9:00 – 10:30
Četba na jevišti Workshop s dramatičkou Lenkou Lagronovou o tom, co vše se může a musí stát, chceme-li literaturu přenést na divadelní prkna. Dramatizace jako divadelní interpretace nám knihu nikdy nenahradí, s čím tedy musíme počítat a co si musíme umět zodpovědět, než se do procesu dramatizace literární látky vůbec pustíme, a spoustu dalších otázek vám zodpoví zkušená dramatička, dramatizátorka a dramaturgyně Zamilovaného Shakespeara.

10:45 – 12:15
Činoherní workshop „Akce a Reakce“ Prezentace workshopu určeného studentům s metodickými vstupy pod vedením herců činohry NDM Petry Lorencové a Víta Rolečka. Praktická ukázka základního stavebního prvku jevištní existence s příklady využití divadelních principů i v reálném životě. Přes možné osobnostní projevy se účastníci workshopu dostanou k dialogu, na němž si vyzkouší škálu možností interpretace textu.

12:30 – 13:30
PŘESTÁVKA NA OBĚD.

13:45 – 14:30
Výchova mladých talentů Moderovaná debata s operní zpěvačkou a pedagožkou Janáčkovy konzervatoře a Fakulty umění v Ostravě Evou Dřízgovou-Jirušovou o zpěvu, opeře a především o jejím pedagogickém působení na mladé talentované zpěváky.
 
14:45 – 15:45
PunkRock Tvůrčí dílna k představení Divadelního ateliéru s lektorkami Ateliéru pro děti a mládež Terezou Strmiskovou a Radanou Otipkovou.
 
15:30 – 16:30
Workshop dirigování Víte, co obnáší práce dirigenta? Jak probíhá nastudování nové opery? Workshop proběhne pod vedením dirigentů opery NDM Adama Sedlického a Roberta Kružíka.
 
16:30-17:00
ROZLOUČENÍ Závěrečné slovo divadelních lektorek a předání certifikátů úspěšným účastníkům.