104. SEZÓNA NÁRODNÍHO DIVADLA MORAVSKOSLEZSKÉHO JE ÚSPĚŠNĚ ZAHÁJENA!
5.9.2022
Odstartovali jsme 104. sezónu Národního divadla moravskoslezského! Slavnostní Galavečery k zahájení sezóny 2022/2023 jsou úspěšně za námi! Děkujeme všem divákům, kteří mohli být u toho s námi!
 
„Galavečer Národního divadla moravskoslezského se po dvouleté covidové pauze odehrál v sobotu v Divadle Antonína Dvořáka a Divadle Jiřího Myrona. V bohatém více než tříhodinovém programu se představily především baletní, operní a muzikálové soubory tohoto divadla. Slavnostní zahájení 104. divadelní sezony v NDM si nenechalo ujít velmi početné publikum, které zaplnilo divadlo do posledního místa.
 
Foto Martin Kusyn
Slavnostní galavečer byl tradičně koncipován jako pestrá ochutnávka ze současné nabídky NDM. Na programu tak byly ukázky z nedávných i teprve chystaných premiér operních, činoherních, baletních a muzikálových inscenací. (...) Zazněly ukázky z oper Bedřicha Smetany, Richarda Wagnera, Jaroslava Křičky nebo Viktora Ullmanna nemusely nikoho přesvědčovat o tom, jak pestrá je dramaturgie operní scény. Byly vybrány části, které dokázaly zaujmout nebo pobavit. Také ochutnávky z nabídky baletu byly velmi lákavé a pestré, ať už v oblasti tradičního baletního umění, nebo moderního scénického tance. Po první části, která vyvrcholila grandiózním sborovým závěrem z Wagnerova Tannhäusera, se obecenstvo za doprovodu havířské kapely přesunulo do Divadla Jiřího Myrona, kde po krátké pauze program pokračoval ukázkami baletu a muzikálu.
 
Foto Martin Kusyn
Druhá divadelní scéna nabídla čísla z blížících se premiér muzikálů Producenti a Jonáš a tingl tangl. Obě byly velmi slibné. Nechyběly také stávající nedávné realizace jako původní ostravský muzikál Harpagon je Lakomec? povedeného trojlístku autorů Urbánek-Krhut-Štěpánek, skvělý muzikál Květiny pro paní Harrisovou nebo nepřekonatelná West Side Story všemi milovaného Leonarda Bernsteina. Spolu s muzikálem byly představeny další baletní inscenace jako úžasné Mahlerovy vzpomínky nebo Štědrinovo-Bizetova Carmen v choreografii Jiřího Pokorného. Končilo se potleskem vestoje okolo desáté a závěrečným přípitkem na pódiu, čímž bylo oficiálnímu zahájení 104. divadelní sezóny učiněno zadost."
Milan Bátor,
(ostravan.cz, 4. 9. 2022)
 
Partnerem Galavečera byla CK Radynacestu.cz
 
Děkujeme společnosti Prosecco Ostrava (bar Just Prosecco) za dodání welcome drinků