VE STŘEDU 5. ŘÍJNA SE V GALERII OPERA USKUTEČNÍ VERNISÁŽ VÝSTAVY LUKÁŠE HORKÉHO S NÁZVEM VNITŘNÍ PERIFERIE
4.10.2022
Národní divadlo moravskoslezské a Institut tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě srdečně zvou na vernisáž výstavy fotografií Lukáše Horkého, která se uskuteční ve středu 5. října v 17 hodin v Galerii Opera. Výstava frýdecko-místeckého fotografa nese název Vnitřní periferie.
 
Cyklus subjektivně laděných fotografií je sestaven ze dvou dlouhodobých projektů o Frýdku-Místku a Karvinsku, které autor Lukáš Horký fotografuje nepřetržitě od roku 2008. Černobílé temné krajiny s fragmenty lidské existence přeneseně vypovídají nejen o části Moravskoslezského kraje, postiženém těžkým průmyslem a hornictvím, ale také představují silnou autorskou výpověď o proměnách našeho bezprostředního okolí. Oba soubory byly doposud vystavovány samostatně, avšak společná prezentace se uskuteční poprvé až nyní.
 
Oba soubory vznikaly odděleně. Fotografování na Frýdecko-místecku sloužilo Horkému jako jakási forma autoterapie při marném hledání kořenů ve městě, ve kterém se nenarodil, ale trávil skoro celý život, oproti tomu v dokumentu o Karvinsku se vypořádává s následky těžby černého uhlí.
 
Impulzem k fotografování, dle jeho vlastních slov, bylo setkání s Jindřichem Štreitem v prvním ročníku studia na Institutu tvůrčí fotografie: „Jindra mi tehdy řekl něco, co doceňuji vlastně až dnes. Ať fotím všechno kolem sebe. Třeba motivy, které by mi mohly připadat banální, protože postupem času nabydou na významu.“
 
Horký vyráží do ulic města Frýdku-Místku a okolí, aby zaznamenával odraz doby. Zánik textilního průmyslu, kontroverzní demolice významných staveb, ale i běžný každodenní život. Realitu zbavenou barev fotografuje výhradně analogovou technikou.
 
Černobílá fotka je vlastně abstrakce, protože černobílý svět naším pohledem v podstatě neexistuje. Je to určitý výsek skutečnosti, který dává divákovi větší prostor na své interpretace. Proto fotografuji na černobílý film. Výsledný snímek uvidím až ve fotokomoře a nejistota, co na filmu bude, je pro mě součást tvůrčího procesu,“ vysvětluje Horký.
 
Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 5. října 2022 v 17 hodin v Galerii Opera v Divadle Jiřího Myrona. Výstavu zahájí Vladimír Birgus a David Macháč.

Výstava je realizována za podpory statutárního města Ostravy.