ODEŠLA JANA TOMSOVÁ (1959–2024)
8.5.2024
Po krátké těžké nemoci nás dnes opustila JANA TOMSOVÁ. Bývalá tanečnice se od roku 2010 věnovala choreogafii a pohybové stránce muzikálů a oper.
 
Krátkou vzpomínku jí věnovala šéfka souboru muzikálu Gabriela Petráková, kam Jana kmenově patřila. Spolupracovala také na operních inscenacích včetně těch Smetanových. Zítřejší Hubičku Ti pošleme do nebe, Jani!
 
Členkou souboru na pozici taneční mistr a asistenkou choreografie byla Jana Tomsová od roku 2010. Patřila mezi nejoblíbenější a nejobětavější kolegyně. Pracovala vždy s maximálním nasazením a naší největší oporou byla zejména v době covidové. Takřka do poslední chvíle před každým představením zkoušela s novými alternacemi a záskoky a často právě díky ní jsme v té těžké době byli schopni naše představení odehrát.
Přes maximální osobní nasazení, často jen zpovzdálí, sledovala naše úspěchy a radovala se z nich. Poslední týdny už s námi nezkoušela, avšak stále jsme do poslední chvíle věřili, že se opět mezi nás vrátí. Bohužel, už se tak nestane.
Janičko, chybíš a budeš chybět!"
 
Gabriela Petráková, šéfka souboru muzikálu NDM
(a s ní všichni členové souboru muzikálu i opery NDM)
 
Na JANU TOMSOVOU dnes vzpomíná i ředitel NDM Jiří Nekvasil, s nímž po roce 2010 spolupracovala na operních inscenacích. „Dnešní zpráva o úmrtí naší skvělé kolegyně, výborné kamarádky, úžasné energické krásné ženy Jany Tomsové mi vyrazila dech. Odešel mimořádný člověk, po kterém zůstane prázdné místo v našem divadle, v našich srdcích. Před pár týdny jí byla jako blesk z čistého nebe diagnostikována těžká nemoc. Poslední zprávy vypadaly velmi nadějně, ale osud rozhodl jinak, krutě a rychle.
Znali jsme se přes 40 let. Ale tím hlavním byla naše spolupráce v posledních 14 letech, po mém návratu do Ostravy. Jana právě ukončila svou taneční dráhu v souboru baletu a své nové místo našla jako baletní repetitor v souboru muzikálu. Byla od začátku při jeho zásadní proměně, byla skvělým týmovým hráčem a zároveň mimořádnou autoritou a osobností, pečlivá, jasná, náročná, kreativní, a navíc strašně fajn holka! Záhy jsme začali spolupracovat i na mých operních inscenacích a pochopitelně vždy i při mé práci s muzikálem. Měla vždy velký podíl na realizaci pohybové složky inscenací, byla vynikají kreativní a tvůrčí partner. Asi v této pozici pro mě jeden z nejlepších, prostě nejlepších. Partner náročný, a přitom vždy ve velké tvůrčí pohodě!
Jani, moc děkuji! Chybíš! A moc, už teď!"
 
Ředitel NDM Jiří Nekvasil