EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Iwona Germanek: RŮŽOVÁ NEEXISTUJE
Premiéra 5.9.2023, 17:00 hodin
Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Iwona Germanek: RŮŽOVÁ NEEXISTUJE

Premiéra 5.9.2023, 17:00 - Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona

Výstava ukazuje díla umělkyně, která spolu tvoří spojitou koláž fotografií z rodinného alba, prvních příznaků nemoci a terapeutických autoportrétů dcery

logoInformace

 

Jak to, že růžová neexistuje? Vždyť přece existuje! Každou holčičku obklopuje růžová, od sladkých hříbátek na postýlce po módní motivy z dětských pohádek na noční košilce, čepičce nebo batůžku. Růžová musí existovat, protože je to barva odvážných lidí, kteří si věří, barva tepla a přátelství, symbol univerzálního štěstí. Tomu, že růžová existuje, věříme velmi silně. A existuje růžová i tehdy, když někdo hlasitě řekne RŮŽOVÁ NEEXISTUJE? Začínáte trochu pochybovat a přemýšlíte...možná přece jen nejde o samotnou barvu, ale o něco více?

Růžová neexistuje – říká Iwona Germanek jako matka, umělkyně a fotografka. Říká to, co cítí a stejně jako tisíce dalších matek velmi dobře ví, co ta slova znamenají. Staví diváka před konkrétní fakt – boj dospívající dívky s depresemi. Dotýká se tématu, o kterém se mnoho lidí stydí mluvit, je pro ně příliš osobní, jen s obtížemi se k němu veřejně přiznávají a jen těžko snášejí pohledy blízkých i cizích a jejich tiché komentáře – nezvládli jste svoji vychovatelskou roli, ale je dobře, že se TO netýká naší rodiny. A opravdu se TO netýká i vaší rodiny? Autorka se k tomuto tématu postavila se vztyčenou hlavou a s plným vědomím toho, co se s jejím dítětem děje, nezavírala oči, neztratila ze zorného pole ani dceru, ani její nemoc. Všechno dokonce i společně dokumentovaly. Autorka fotograficky zachytila terapii vlastní dcery, kterou provázelo i vytváření autoportrétů. Boj matky o dítě a boj dítěte s nemocí je na těchto snímcích zvláště dojemný. Při prohlížení výstavy vidíme barvy nemoci  černou a šedou, přes které místa začíná prosvítat i růžová. Je to barva měnícího se zdravotního stavu dcery, kdy terapie začíná pomáhat.

Výstava ukazuje díla umělkyně, která spolu tvoří spojitou koláž fotografií z rodinného alba, prvních příznaků nemoci a terapeutických autoportrétů dcery. Při pohledu na fotografie máme dojem, jako bychom se dívali na snímky „za sklem“, tohoto efektu autorka dosáhla použitím japonského pijáku a vosku, kterým pokryla snímky, čímž zdůraznila ještě větší ponoření se do nemoci a vyjádření toho, co cítí člověk v depresi a dojem silné vrstvy skla, která ho odděluje od světa, od matky a od života dospívající dívky. Mám v sobě takovou tenkou neviditelnou hranici, za kterou tvůrci začínám důvěřovat. Takovou důvěrou v opravdovost pocitů přenesených na fotografii se charakterizuje cyklus Iwony Germanek „Růžová neexistuje“. Boj matky o dítě a boj dítěte s nemocí je na těchto snímcích neobyčejně dojemný. Z těchto záběrů vyzařuje především láska a starost o dceru a fotografie je pouze záminkou, a tak by to také mělo být.

Arkadiusz Gola, kurátor výstavy

Výstavu pořádá Národní divadlo moravskoslezské a Institut tvůrčí fotografe FPF Slezské univerzity v Opavě.





 

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
5.9.202317:00Galerie Opera - Divadlo Jiřího MyronaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející