Bergmund Waal Skaslien je hudební skladatel a hráč na violu s velkým mezinárodním renomé a zálibou v improvizaci. Komponoval pro Trondheimské sólisty, Norský národní operní orchestr, Trondheimský symfonický orchestr, Norský rozhlasový orchestr KORK, Trondheimskou sinfoniettu, Alpacce Ensamble či Helgelandskou sinfoniettu (The Trondheim Soloists, The Norwegian National Opera Orchestra, Trondheim Symfoniorkester, Norwegian Broadcasting Orchestra KORK, Trondheim Sinfonietta, Alpacce Ensemble and Helgeland Sinfonietta). Skládá hudbu pro divadlo a Bergenský mezinárodní festival; jeho hudba zazněla i v několika krátkometrážních filmech.

Propaguje violu jako hudební nástroj vhodný pro improvizaci na žánrovém pomezí mezi jazzem, klasickou a soudobou hudbou.
Ve své skladbě Velký třesk (The Big Bang), kterou premiéroval s Trondheimským symfonickým orchestrem 4. června 2014, se stal prvním hráčem na violu, jenž sólově improvizoval ve svém vlastním díle.
Skaslien se také stal prvním norským skladatelem, jehož skladba – balet Probuzení (The Wake) v choreografii Joa Strømgrena (2011) – premiérově zazněla v podání Norského národního operního orchestru na hlavní scéně Norské opery.
Byl také jedním ze skladatelů festivalu Poslouchej nově (Lytt på Nytt) v  Mosjøenu v Norsku v roce 2015 (skladby uvedené Helgelandskou sinfoniettou a další čtyři premiérová díla).
Napsal operu Velký chlapec (Storegut) na texty A. O. Vinjeho (premiéra v Bergenu v roce 2000).
 
Jako jazzový interpret vystupoval s hudebníky, jako jsou Frode Haltli, Mathias Eick, Ola Kvernberg, Tord Gustavsen, Maria Joa, Arve Henriksen, Bobby McFerrin, Jan Gunnar Hoff, Stian Westerhus, Jon Christensen, Alex Riel, Nils Økland, Helge Nordbakken, Eirik Hegdahl, Gard Nilssen, Per Oddvar Johansen, Thomas Strønen nebo John Scofield.
 
Byl spoluautorem čtyř inscenací, na nichž spolupracoval se dvěma nejúspěšnějšími norskými divadelními soubory. Se Skupinou Joa Strømgrena (Jo Strømgren Kompani) vytvořil Mužská mystéria (Maskuline Mysterier) a Deset let poté (Ti År Etter) a se Světovým divadlem (Verdensteateret) dílo Hlasitěji (Louder) a Koncert pro Grónsko (Konsert for Grønland), který získal prestižní cenu American Bessie Award.
 
Jako hráč na violu spolupracuje Bergmund Waal Skaslien se soubory, jako jsou např. Trondheimští sólisté, Trondheimský jazzový orchestr nebo Trondheimská sinfonietta (Trondheimsolistene, Trondheim Jazzorkester, Trondheim Sinfonieta).
Je znám svou kreativitou a mnoha projekty na pomezí koncertu a scénického umění.
Jako interpret je také součástí několika nahrávek, které získaly Cenu Spelleman (Spellemannsprisen), také nazývanou Norská Grammy, v těchto žánrech: jazz, klasická hudba, lidová hudba, folk a pop.
 

 

Články z webu

Mahlerovy vzpomínky v Národním divadle moravskoslezském ukazují nádheru i ošklivost života
(3. 12. 2021)

Inscenační tým - Sezóna:
MAHLEROVY VZPOMÍNKY Hudba
MAHLEROVY VZPOMÍNKY Hudba