Viktor Konvalinka se narodil roku 1984 v Praze. Po absolvování Taneční konzervatoře hlavního města Prahy v roce 2004 nastoupil do angažmá v Národním divadle v Praze jako člen baletního souboru. V roce 2005 byl jmenován demisólistou a o rok později sólistou. Jeho repertoár zahrnuje nejen velké klasické role (jako jsou například Benvolio v Romeovi a Julii, Abdérachman v Raymondě, Jago v Othellovi, Lorenzo v Romeovi a Julii v choreografii Petra Zusky, Lenskij v baletu Oněgin světoznámého choreografa Johna Cranka nebo Princ v baletu Popelka v choreografii Jeana Christophea Maillota), ale také tvorbu choreografů jako Jiří Kylián, Mats Ek, Uri Ivgi & Johan Greben, Ohad Naharin a Jacobo Godani.

Vedle interpretační práce v pražském Národním divadle se věnoval choreografii. Pro titul Miniatury (uvedený ve Stavovském divadle a Laterně magice) vytvořil choreografie s názvem To nepochopíš…, Tři pro sólo aneb Pražské Hystérium, Ultimo, Jak100hoven nebo Just Solo, které uvedl i na Gala Darii Klimentové v Praze roku 2014. V témže roce vytvořil spolu s Tomášem Červinkou choreografii GURU pro Balet Národního divadla v Praze, hudbu napsal český skladatel Jan Jirásek. Dílo bylo v Národním divadle uváděno v rámci triptychu Česká baletní symfonie II.

V roce 2009 založil Viktor se svými dvěma kolegy vlastní taneční skupinu DEKKADANCERS, kde fungoval jako choreograf a tanečník. Mezi jejich díla patří například Umíněnost ztracených, Pakkáž, Port 9, Kill de Bill, Timing, Cave and Creatures a mnoho dalších. V rámci Soutěžní přehlídky současné taneční tvorby ČR 2011 získali s Tomášem Rychetským cenu Za humor v choreografii za dílo Dekka pod dekou v nastudování souboru Bohemia Balet.

V srpnu 2015 nastoupil do angažmá švédského tanečního souboru Norrdans, kde spolupracoval s mnoha choreografy, jako jsou Mats Ek, Mari Carassco, Jo Strømgren, Fernando Melo, Roy Assaf, Tina Tarpgaard, Martin Forsberg, Katrin Hall a Simone Grøtte. Pro Norrdans vytvořil dvě choreografie: Clash 11 (2018) a Lilla Magellanksa Molnet (2018).

V roce 2019 opustil Norrdans a stal se nezávislým umělcem s podporou švédské společnosti Dansalliansen. V České republice nyní spolupracuje mj. se soubory 420 People a BURKI&com. Vrátil se také ke spolupráci s DEKKANDANCERS jako tanečník a choreograf. Od ledna 2022 nastoupil do Skånes Dansteater jako tanečník pro projekt Mitridate a ve stejném roce začal spolupracovat také se souborem Bobbi Lo Production.

Je držitelem Ceny Thálie za rok 2015 v oboru Balet za sólo v inscenaci Decadance choreografa Ohada Naharina.

Foto Johan Sundell

Články z webu

Rapsodie Bohemia - Tři kontrastní tváře současného baletu
(22. 4. 2024)

Rapsodie Bohemia přináší neoklasiku i improvizaci: Lákavá premiéra v Ostravě
(15. 4. 2024)

Ostravská Rapsodie Bohemia: Risk, který vyšel
(13. 4. 2024)

Inscenační tým - Sezóna:
RAPSODIE BOHEMIAChoreografie
Kostýmy
Scéna
Úhel pohleduChoreografie
Scéna
Kostýmy