Paulína Šmatláková pochází z Bratislavy. Studium tance započala na Hudebně-taneční fakultě Vysoké školy múzických umění v roce 2013. Odtud dále pokračovala ve studiu na konzervatoři hudby a současného tance Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance v Londýně, kde získala titul Bachelor with honours v oboru současný tanec. Během svého britského pobytu se jako choreografka a performerka stala součástí interdisciplinární skupiny fyzického divadla, se kterou se podílela na vzniku díla Lingering Games, prezentovaného na festivalu v Tchaj-peji.

Od roku 2017 do 2020 byla aktivní členkou tanečního souboru Holstebro Dansekompagni (původně Blackbox Dance Company) v Dánsku, kde pracovala s choreografy a choreografkami, jako jsou Ben Wright, Marie Brolin-Tani, Jason Mabana a Tina Tarpgaard. Později se v tomto souboru stala asistentkou choreografa Davida Price při přípravě inscenace Mit Stille Hjem a zároveň zájezdovou manažerkou a vedoucí zkoušek.

Na Slovensku Paulína spolupracovala jako performerka s občanským sdružením TRAKT, s choreografem Radoslavem Piovarčim (Charon, 2021) a s choreografkou Lucií Holinovou (Sen, 2023). Podílela se na celovečerním hraném filmu Zenit v režii Györgye Kristófa a v choreografii Antona Lachkého (Budapešť, 2021).

Od roku 2022 spolupracuje s českým souborem současného fyzického divadla Burkicom pod vedením choreografky a režisérky Jany Burkiewiczové a je součástí dvou jeho úspěšných inscenací: Ostrov! (2022) a Louskáček (2023). V současnosti aktivně působí na nezávislé taneční scéně v Dánsku, Česku a na Slovensku.

 

Inscenační tým - Sezóna:
IkarieAsistentka choreografky
RAPSODIE BOHEMIAAsistent choreografie