Po absolvování plzeňské konzervatoře v oboru hry na housle byl přijat v roce 1985 do pěveckého oddělení Hudební akademie v Sofii, které ukončil v roce 1990. Již během studií hostoval na scéně Státní opery v Sofii (Don Giovanni, Eugen Oněgin, princ Tarquinius v Brittenově Zneuctění Lukrécie) a účinkoval na místních komorních festivalech.

Po ukončení studií přijal své první angažmá v Banské Bystrici, odkud po půlročním působení přešel do Komorní opery (pozdější Opery Mozart) v Praze. V roce 1994 přijal hostování v plzeňské opeře (Piková dáma – Tomskij, Faust a Markétka – Valentin, Don Giovanni – Don Giovanni, Fidelio – Don Pizarro, Lucia di Lammermoor – Enrico Asthon). Po úspěšném debutu ve Státní opeře Praha rolí Guglielma v Così fan tutte a Figara v Lazebníku sevillském byl v roce 1995 angažován jako sólista Státní opery Praha. V roce 1997 se stal sólistou Národního divadla, kde nastudoval mnoho rolí domácího i světového repertoáru, například Grégoria v Romeovi a Julii, Figara v Lazebníku sevillském, Escamilla v Carmen, Polluxe v barokní tragedii Iyrique Castor et Pollux, Alexandra v Martinů komické aktovce Dvakrát Alexandr, titulní part v Mozartově Donu Giovannim. Výčet jeho rolí v ND zahrnuje také Silvia v Komediantech, Almavivu ve Figarově svatbě, Germonta v La traviatě, Vladislava v Daliborovi nebo Voka v Čertově stěně. S Národním divadlem a Státní operou Praha absolvoval řadu zahraničních zájezdů, např. do Japonska, Číny, Francie, Německa a Španělska.

Roman Janál s úspěchem vystupuje na domácích i zahraničních festivalech: Pražský podzim, Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově, Festival Pontes, Česko-saský festival, Dny Bohuslava Martinů v Londýně s Jiřím Bělohlávkem a orchestrem BBC, Europalia Brusel, Festival B. Martinů v Amsterdamu, Concertus Moraviae (MHF). Spolupracuje s domácími i zahraničními hudebními tělesy – FOK, Česká filharmonie, SOČR, PKF aj. S PKF (za řízení Jiřího Bělohlávka) vystoupil v Japonsku, Francii, Švýcarsku a v Rakousku.

Roman Janál je držitelem prestižní Ceny Thálie za rok 1999, za roli Polluxe v inscenaci Rameauvy opery Castor a Pollux v Národním divadle.

Obsazení - Sezóna:
JENOVÉFASiegfried, falckrabě brabantský
JENOVÉFASiegfried, falckrabě brabantský
CARMENEscamillo
FEDORADe Siriex, diplomat
CARMENEscamillo
FEDORADe Siriex, diplomat
Fotografie - Sezóna:
JENOVÉFA
Erika Šporerová (Margaretha, chůva), Philippe Do (Golo, příslušník Siegfriedovy družiny), Agnieszka Bochenek-Osiecka (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena), Roman Janál (Siegfried, falckrabě brabantský)
Foto: Martin Popelář
JENOVÉFA
Philippe Do (Golo, příslušník Siegfriedovy družiny), Erika Šporerová (Margaretha, chůva), Agnieszka Bochenek-Osiecka (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena), Roman Janál (Siegfried, falckrabě brabantský)
Foto: Martin Popelář
JENOVÉFA
Erika Šporerová (Margaretha, chůva), Eva Dřízgová-Jirušová (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena), Roman Janál (Siegfried, falckrabě brabantský), Philippe Do (Golo, příslušník Siegfriedovy družiny)
Foto: Martin Popelář
JENOVÉFA
Roman Janál (Siegfried, falckrabě brabantský), Agnieszka Bochenek-Osiecka (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena)
Foto: Martin Popelář
JENOVÉFA
Erika Šporerová (Margaretha, chůva), Philippe Do (Golo, příslušník Siegfriedovy družiny), Roman Janál (Siegfried, falckrabě brabantský), Eva Dřízgová-Jirušová (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena)
Foto: Martin Popelář
JENOVÉFA
Agnieszka Bochenek-Osiecka (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena), Roman Janál (Siegfried, falckrabě brabantský), Philippe Do (Golo, příslušník Siegfriedovy družiny), Erika Šporerová (Margaretha, chůva)
Foto: Martin Popelář
JENOVÉFA
Roman Janál (Siegfried, falckrabě brabantský), Erika Šporerová (Margaretha, chůva), Eva Dřízgová-Jirušová (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena)
Foto: Martin Popelář