Éva Pataki

Éva Pataki se narodila v roce 1954 v Budapešti. Jejím otcem je významný maďarský psycholog a sociolog Ferenc Pataki (1928), čestný člen Maďarské akademie věd a držitel řady nejvyšších státních vyznamenání.

Pataki byla v roce 1972 přijata na Filozofickou fakultu Budapešťské univerzity, kde vystudovala estetiku. Po absolutoriu se tři roky věnovala novinařině. V roce 1981 se rozhodla pro další studium a byla přijata na budapešťskou filmovou fakultu, obor scenáristika. Ihned po dokončení školy v roce 1981 dostala nabídku pracovat v Maďarské státní televizi jako dramaturgyně původní tvorby. Během dvanácti let vytvořila ve spojení s režisérkou Mártou Meszáros dvě desítky televizních i celovečerních filmů. Nejslavnější z nich Napló szerelmeimnek (Deník pro mé lásky) z roku 1987 získal na filmovém festivalu v Berlíně hlavní cenu Stříbrného medvěda. V roce 1993 opustila státní televizi a věnuje se samostatné tvorbě.

S režisérkou Mártou Meszáros spolupracovala kromě filmu i na divadle a právě pro ni napsala hru Edith a Marlene, která byla poprvé uvedena 19. října 1988 budapešťském divadle Vígszínház. Tato hra se ihned po premiéře stala hitem a byla přeložena do mnoha světových jazyků. V Maďarsku bylo od roku 1988 uvedeno dalších sedm nastudování této hry. Ačkoli Éva Pataki napsala pro jeviště dalších sedm her, zůstal tento komorní muzikál jejím nejslavnějším divadelním dílem. V současné době se intenzivně věnuje psaní a vydávání knih. Za poslední čtyři roky vydala dva romány – Co se ztratilo (2010), Z ženy babičkou (2012) – a krimiromán Hamletova smrt (2013).

     
       

 

Inscenační tým - Sezóna:
EDITH A MARLENEAutor
EDITH A MARLENEAutor
EDITH A MARLENEAutor
EDITH A MARLENEAutor
EDITH A MARLENEAutor
EDITH A MARLENEAutor
EDITH A MARLENEAutor
EDITH A MARLENEAutor
EDITH A MARLENEAutor