MÉDEA – JARNÍ PREMIÉRA SOUBORU ČINOHRY
ČINOHRA / 26.3.2024
Jedna z nejslavnějších antických tragédií bude od 27. dubna 2024 na repertoáru souboru činohry. Nenechte si ujít jednu z hlavních událostí této sezóny, kterou bude Eurípidova MÉDEA.

„Závěr dubna bude patřit velmi ambiciózní premiéře! Eurípidova nejslavnější tragédie Médea se v Ostravě uvede ve zbrusu novém překladu pánů Petra Borkovce a Matyáše Havrdy, kteří svými překlady Sofoklova Oidipa a Eurípidových Bakchantek výrazně definovali nový rozměr interpretace antických dramat pro současné publikum. V režii Jakuba Šmída, výpravě pánů Petra Vítka a Martina Chocholouška, a především s Petrou Kocmanovou v titulní roli půjde o divadelní událost, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít," zve diváky šéf souboru Vojtěch Štěpánek.
 
Fotografie ze zkoušek, Martin Kusyn
Médea – žena, která z lásky k Iásonovi zradila svého otce, opustila svou vlast a následovala ho do Řecka. Porodila mu dvě děti, ale po pár letech musí uvolnit místo jiné ženě, mladší královské dceři. A tak se rozhodne pro pomstu, během které spáchá nejhorší čin, jakého se matka může dopustit… Eurípidova Médea dodnes v lidech probouzí děs i úžas, zároveň nadčasově líčí, jak zrazená a ponížená láska může vést k pomstě a někdy i k nemyslitelnému násilí. Prolamuje tabu a stává se tak symbolem, který divákovi již po staletí pokládá zásadní otázky o nás samých. Co se stane, když lásku a věrnost nahradíme sobectvím a pragmatismem? Jaké strašné zápasy a oběti nás pak čekají? Jedna z nejslavnějších antických tragédií bude mít premiéru v Divadle Antonína Dvořáka 27. dubna 2024 v 18.30 hodin. V hlavních rolích se diváci mohou těšit na Petru Kocmanovou (Médea), Roberta Fintu (Iáson), Alenu Sasínovou-Polarczyk (Chůva), Františka Strnada (Kreón), Davida Viktoru (Aigeus) a další.