Justin Peck je americký choreograf, režisér, filmař a tanečník, držitel Ceny Tony, který žije v New Yorku. V současné době je rezidenčním choreografem a uměleckým poradcem souboru New York City Ballet.  

Justin se začal prosazovat jako choreograf v roce 2009 na půdě Newyorského choreografického institutu (NYCI). V roce 2014, poté, co vytvořil svůj oceňovaný balet Everywhere we go, byl jmenován rezidenčním choreografem souboru New York City Ballet.  Je teprve druhým člověkem v historii této instituce, který uvedený post získal.

V letech 2003–2006 absolvoval školu School of American Ballet v newyorském Lincolnově centru. V roce 2006 získal angažmá v souboru New York City Ballet. Tančil v dílech George Balanchina, Jeroma Robbinse, Alexeje Ratmanského, Lynne Taylor-Corbettové, Benjamina Millepieda, Christophera Wheeldona a mnoha dalších choreografů. V roce 2013 se stal sólistou.

Jako choreograf vytvořil více než 50 tanečních děl (z toho přes 20 pro soubor New York City Ballet), která byla uvedena v institucích, jako jsou: Pařížská opeřa, San Francisco Ballet, Australian Ballet, Dresden Semperoper Ballet, Hong Kong Ballet, Boston Ballet, Juilliard, National Ballet of Canada, Miami City Ballet, Pacific Northwest Ballet, LA Dance Project, Dutch National Ballet, School of American Ballet, Joffrey Ballet, Houston Ballet, Pennsylvania Ballet, Ballet Austin, Atlanta Ballet, Ballet Bordeaux, Finnish National Ballet, Ballet MET, Royal Danish Ballet, Cincinnati Ballet, University of Southern California (USC) a Ballet Arizona.

Spolupracuje na celé řadě projektů a mezi jeho spolupracovníky patří:
skladatelé – Sufjan Stevens, The National, Bryce Dessner, Nico Muhly, Dan Deacon, Caroline Shaw, Chris Thile, Stephen Sondheim, M83, Dolly Parton
výtvarní umělci – Shepard Fairey, Marcel Dzama, Shantell Martin, John Baldessari, Jeffrey Gibson, George Condo, Steve Powers, Jules de Balincourt
módní návrháři – Raf Simons, Mary Katrantzou, Humberto Leon (Kenzo, Opening Ceremony), Tsumori Chisato, Dries Van Noten
filmoví tvůrci – Steven Spielberg, Sofia Coppola, Damien Chazelle, Elisabeth Moss, Frances Lawrence, Bradley Cooper a Jody Lee Lipes

V roce 2014 vznikl o Peckovi dokumentární film s názvem BALLET 422, který podrobně představuje Justinovo choreografické řemeslo a tvůrčí proces 422. tanečního představení pro New York City Ballet.

Věnuje se také intenzivně filmové tvorbě. Zaměřuje se zejména na zkoumání nových inovativních způsobů prezentace tance na filmovém plátně. Vytvořil choreografie pro tyto celovečerní filmy – Red Sparrow (Rudá volavka, 2016) s Jennifer Lawrence v hlavní roli a v režii Francise Lawrence, West Side Story (2021) ve spolupráci s režisérem Stevenem Spielbergem a Maestro (2022) ve spolupráci s režisérem, hercem a scenáristou Bradleym Cooperem.

Mezi Peckovy práce jako režiséra-choreografa hudebních videoklipů patří např: The Dark Side of the Gym (2017) pro společnost The National; Thank you, New York (2020) pro Chrise Thilea a The Times Are Racing (2017) pro Dana Deacona.
V roce 2018 Justin režíroval seriál pro New York Times Great Performances (v hlavních rolích Julia Roberts, Ethan Hawke, Lakeith Stanfield, Glenn Close, Toni Collette, Yoo Ah-in, Emma Stone, Olivia Colman, Regina Hall, Yalitzia Aparicio, Elsie Fischer a Rachel Weisz).

V roce 2018 Justin vytvořil choreografii pro broadwayské obnovené představení Carousel. Inscenaci režíroval Jack O’Brien a v hlavních rolích se představili Jessie Meuller, Joshua Henry a Renée Fleming.

Mezi Justinova ocenění patří: Národní cena za umění (2018), čestná cena Golden Plate od americké akademie Academy of Achievement (2019), cena Bessie za balet Rodeo: (2015), Gross Family Prize za balet Everywhere We Go (2014), Světová choreografická cena World Choreography Award za West Side Story (2022) a Tony Award za práci na broadwayském muzikálu Carousel (2018).

Články z webu

Rapsodie Bohemia - Tři kontrastní tváře současného baletu
(22. 4. 2024)

Rapsodie Bohemia přináší neoklasiku i improvizaci: Lákavá premiéra v Ostravě
(15. 4. 2024)

Ostravská Rapsodie Bohemia: Risk, který vyšel
(13. 4. 2024)

Inscenační tým - Sezóna:
HeatscapeChoreografie
RAPSODIE BOHEMIAChoreografie