Arnold Bezuyen – tenor

Nizozemský tenorista Arnold Bezuyen zahájil svoji pěveckou kariéru v Augsburgu a Brémách rolemi Pinkertona (Puccini – Madama Butterfly), Rodolfa (Puccini – Bohéma), Turiddu (Mascagni – Sedlák kavalír), Zpěváka (Strauss – Růžový kavalír), Cassia (Verdi – Otello), Ismaela (Verdi – Nabucco), Alfreda (Verdi – La traviata) a zejména Logeho (Wagner – Zlato Rýna). Touto svojí vynikající rolí debutoval roku 1998 také v Bayreuthu pod taktovkou Jamese Levina. Od té doby se v Bayreuthu objevuje pravidelně. Logeho zpíval rovněž v Teatro di San Carlo v Neapoli pod taktovkou Gustava Kuhna (z provedení vznikla LIVE nahrávka). Arnold Bezuyen vystoupil na scénách například Metropolitní opery v New Yorku, Teatro alla Scala v Miláně a dále v Opeře v Los Angeles a ve Vídeňské státní opeře. V Metropolitní opeře v New Yorku debutoval roku 2011 pod taktovkou Fabia Luisiho jako Loge, následovaly osobní debuty v roli Baccha (Strauss – Ariadna na Naxu) a v roli Borise (Janáček – Káťa Kabanová) v Lisabonu. V téže sezóně zpíval Knížete Šujského (Musorgskij – Boris Godunov) ve Valencii, Fausta (Berlioz – Faustovo prokletí) v Palermu a tenorový part v Schönbergových Gurre-Lieder v Bilbau. Následovala koncertní provedení Zlata Rýna (Loge) a Elektry (Aegisthos a Mladý sluha) v Bolzanu, Ferraře, Modeně a Piacenze pod taktovkou Gustava Kuhna. Další umělecká zastavení jej zavedla mimo jiné do Amsterdamu, Bonnu, Düsseldorfu, Hamburku, Kasselu, Stuttgartu, Tokia a Valencie. Velké úspěchy slavil také jako David (Wagner – Mistři pěvci norimberští) v Královské opeře Covent Garden, Kníže Šujskij (Musorgskij – Boris Godunov) v Gran Teatro del Liceu v Barceloně, Jim Mahoney (Weill – Vzestup a pád města Mahagonny) v Bari (Apulie), Matteo (Strauss – Arabella) v Německé opeře v Berlíně, Števa (Janáček – Její pastorkyňa) ve Státní opeře v Hamburku, Matěj Brouček (Janáček – Výlety páně Broučkovy) ve Frankfurtu nebo jako Faust ve světové premiéře opery Phillippa Fenelona Faust v Toulouse.

Spolupracoval s řadou dirigentských osobností – Pierre Boulez, Sir Andrew Davis, Christoph Eschenbach, Adam Fischer, James Levine, Sir Simon Rattle, Seiji Ozawa, Antonio Pappano, Jaap van Sweden a Christian Thielemann.
 
Kromě operních rolí má Arnold Bezuyen také bohatý koncertní repertoár sahající od Mozartova a Verdiho Requiem až k dílům 21. století. Koncertně vystoupil například v Mahlerově Písni žalobné se Symfonickým orchestrem Severoněmeckého rozhlasu v Hamburku, v koncertním provedení Zemlinského opery Král Kandaules v Concertgebouw v Amsterodamu a ve Stravinského Svatbách s Orchestre de Paris za řízení Pierra Bouleze. Koncertní činnost jej zavedla s Beethovenovou Missa Solemnis do Santiaga de Compostela, s 9. symfonií do vídeňského Hudebního spolku a s Písní o zemi do Dortmundu. Kromě toho účinkoval v Mahlerově Písni žalobné v amsterdamském Concertgebouw a s Berlínskými filharmoniky jako Klaus Narr v Schönbergových Gurre-Lieder v Monte Carlu.

Obsazení - Sezóna:
KÁŤA KABANOVÁBoris Grigorjevič, jeho synovec
VÝLETY PÁNĚ BROUČKOVYMatěj Brouček, domácí pán
Fotografie - Sezóna:
VÝLETY PÁNĚ BROUČKOVY
Arnold Bezuyen (Matěj Brouček, domácí pán), Jiří Brückler (Básník, Jiný hlas / Oblačný / Vacek Bradatý), Michal Vojta (Skladatel / Harfoboj / Miroslav Zlatník), Josef Moravec (Malíř, Hlas profesorův / Duhoslav / Vojta od Pávů), Alexandr Beň (Würfl, hostinský na Vikárce / Čaroskvoucí / Konšel)
Foto: Martin Popelář
VÝLETY PÁNĚ BROUČKOVY
Arnold Bezuyen (Matěj Brouček, domácí pán)
Foto: Martin Popelář
VÝLETY PÁNĚ BROUČKOVY
Josef Moravec (Malíř, Hlas profesorův / Duhoslav / Vojta od Pávů), Arnold Bezuyen (Matěj Brouček, domácí pán)
Foto: Martin Popelář
VÝLETY PÁNĚ BROUČKOVY
Josef Moravec (Malíř, Hlas profesorův / Duhoslav / Vojta od Pávů), Michal Vojta (Skladatel / Harfoboj / Miroslav Zlatník), Jiří Brückler (Básník, Jiný hlas / Oblačný / Vacek Bradatý), Arnold Bezuyen (Matěj Brouček, domácí pán), Jindřich Panský (Pegas / Přízrak), Alexandr Beň (Würfl, hostinský na Vikárce / Čaroskvoucí / Konšel), Martina Vlčková (Číšníček / Zázračné dítě / Žák), Agnieszka Bochenek-Osiecka (Málinka, jeho dcera / Etherea / Kunka), Martin Gurbaľ (Sakristán u sv. Víta / Lunobor / Domšík od Zvonu)
Foto: Martin Popelář
VÝLETY PÁNĚ BROUČKOVY
Arnold Bezuyen (Matěj Brouček, domácí pán), Jindřich Panský (Pegas / Přízrak)
Foto: Martin Popelář
VÝLETY PÁNĚ BROUČKOVY
Arnold Bezuyen (Matěj Brouček, domácí pán)
Foto: Martin Popelář