SOUBOR BALETU ZVE DIVÁKY NA DUBNOVÁ PŘEDSTAVENÍ INSCENACE HORA
BALET / 3.4.2023
Nenechte si ujít baletní novinku HORA světového choreografa Ohada Naharina! V této sezóně uvedeme pouze pět představení!
 
Soubor baletu minulý víkned exceloval na 15. ročníku Mezinárodního festivalu Tanztage v německém Oldenburgu s inscenací ROSSINIHO KARTY a získal tím pozvání na další 16. ročník festivalu v roce 2025. Nenechte si ujít tuto inscenaci, divácky vřele přijatou v několika zemích! Poslední představení Rossiniho karet v této sezóně se uskuteční 25. května 2023 v Divadle Jiřího Myrona.
 
V dubnu zveme diváky na naši nejnovější baletní inscenaci HORA, kterou uvedeme 5., 13., a 14. dubna od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Nenechte si ujít toto mimořádné představení v zeleném, znepokojivém a strašidelně krásném světě, které sklízí úspěchy nejen u publika, ale i u odborné kritiky.
 
Pozvání Ohada Naharina, světové choreografické hvězdy izraelského původu, je i pro Ostravu krokem dosud nejodvážnějším. Příprava jeho děl klade na interprety vysoké nároky, v duchu systému gaga nabádá k otevření dosud mlčících energetických kanálů a k nové práci s tělem. (...) Hora je inscenace velkolepá a strmá, jež snoubí maximální energetické výbuchy s konejšivým nadhledem. (...) Oceňovaný japonský skladatel Isao Tomita (1932–2016) vytvořil pro Horu digitální aranžmá ze známých melodií, jejichž odkazy vykouzlí úsměv na tváři všech diváků. Zdánlivě nesourodá melodická témata slavných skladeb tvoří dohromady logický dramatický oblouk plný peripetií a emocí. (...) Hora je zážitek, který vyžaduje nejen trénovaná a otevřená taneční těla, ale také trénované a otevřené taneční publikum. (...) Naharinova Hora v podání baletu NDM je v našich končinách ojedinělým zážitkem, za nímž se vyplatí do Ostravy vyrazit i ze vzdálenějších koutů republiky."
Lucie Hayashi
(tanecniaktuality.cz, 23. 3. 2023)