LISTOPADOVÝ ZPRAVODAJ NDM JIŽ NYNÍ ON-LINE!
18.10.2023
V listopadovém zpravodaji NDM Vám přehledně představíme program v Divadle Antonína Dvořáka, Divadle Jiřího Myrona i Divadle „12“. Čekají nás hned tři premiéry!
 
Soubor činohry bude mít od 11. listopadu 2023 na svém repertoáru brilantní komedii Michaela Fraye BEZ ROUCHA. Jedna z nejvtipněji napsaných situačních komedií obnažuje zákulisí divadelní zkoušky. Právě probíhá poslední večerní generálka před premiérou a nic se nedaří, jak má. Herci si nepamatují texty, přicházejí na scénu dříve, než mají, a zapomínají přinášet a odnášet rekvizity. A co víc, fraška je postavená na tom, že se postavy neustále míjí ve dveřích – ale co dělat, když ty dveře nejdou otevřít? A tak není divu, že režisérovi tečou nervy. Nastudovat brilantní frašku totiž není žádná sranda! Inscenaci uvádíme v Divadle Jiřího Myrona.
 
Soubor baletu připravuje nejslavnější klasický balet – LABUTÍ JEZERO. Dílo se stalo téměř symbolem baletního umění. Příběh, který vychází ze sbírky německých národních pohádek o princezně Odettě, černokněžníku Rudovousovi a nešťastném princi, si získal nesmrtelnost díky hudbě Petra Iljiče Čajkovského. Stejně jako v ostatních baletech choreografa Youriho Vámose není ani v Labutím jezeře klasický tanec pouhým technickým základem; Vámos přebírá části z Petipovy a Ivanovovy tradiční choreografie, které jsou pouze citlivě pozměněny tam, kde to nová interpretace vyžaduje. Premiéra 16. listopadu 2023 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Třetí listopadovou premiéru připravuje soubor muzikálu. INTERVIEW je původní český muzikál, který vznikl přímo na míru pro Národní divadlo moravskoslezské. Vůbec poprvé se souborem muzikálu autorsky spolupracuje renomovaný brněnský hudební skladatel Zdeněk Král. V režisérském křesle se také poprvé objeví Marek David, který je společně s Gabrielou Petrákovou zároveň i autorem námětu. Libreto je dílem Tomáše Novotného a Marka Davida, texty písní napsal Tomáš Novotný, hudebně muzikál nastuduje s komorním orchestrem Jakub Žídek. V hlavních a jediných rolích účinkují Veronika Boráková (Zpěvačka) a Tomáš Savka (Moderátor). Světová premiéra 29. listopadu 2023 v 19 hodin v Divadle „12“.
 
Zveme Vás na scénické čtení – první ukázky z připravované dramatizace výjimečné knihy nominované na cenu Magnesia Litera – HORNICKÉ VDOVY. Po té proběhne diskuze s autorkou předlohy Kamilou Hladkou, jejími hrdinkami a dalšími hosty. Uvádíme v rámci projektu FAJRONT!!! Premiéra scénického čtení 17. listopadu 2023 v 19 hodin na Dole Michal (řetízková šatna).