VERNISÁŽ VÝSTAVY KAROLA HERCÍKA V GALERII OPERA
12.2.2024
Srdečně Vás zveme na vernisáž výstavy Karola Hercíka, která se uskuteční ve středu 14. února 2024 v 17 hodin v Galerii Opera v Divadle Jiřího Myrona.
 
Karol Hercík se již na gymnáziu v Ostravě-Vítkovicích, kde dodnes žije, pokoušel o surrealistické obrazy. Posléze v bulharské Sofii vystudoval Národní akademii výtvarných umění u profesora Svetlina Ruseva a docenta Dobriho Dobreva. Surrealismus na čas vystřídal realismus, ale po návratu ze studií si osvojil svůj specifický styl a jeho výtvarný rukopis se nevyhnul a dodnes se nevyhýbá ani občasným experimentům. Dodnes učí na Základní umělecké škole Viléma Petrželky v Ostravě-Hrabůvce, kde vyhledává nadějné výtvarníky. Externě působil na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity a na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Hojně se angažoval ve Vítkovicích, dá se říct, že je jejich lokálním patriotem, kde s kronikářkou a výtvarnicí Lenkou Kocierzovou a dalšími nadšenci pořádal výstavy a besedy se zajímavými osobnostmi v Domě u šraněk. V roce 1995 spoluzakládal výtvarný spolek IN SIGNUM.
 
Na svém kontě má přes osmdesát kolektivních a více než tři desítky samostatných výstav doma i v zahraničí. Jeho dosavadní tvorba je velmi pestrá. Od figurálních kompozic, krajinomalby až po abstraktní vize v malbě, kresbě, ale i v grafice. Karol Hercík dovede svými výtvarnými projevy pořádně překvapit. Patří k těm zdánlivě nenápadným výtvarníkům, kteří stále něco krásného v životě hledají, což není zrovna málo. Versnisáž výstavy se uskuteční již tuto středu 14. února 2024 v 17 hodin. Srdečně zveme!