EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Karol Hercík
Premiéra 14.2.2024, 17:00 hodin
Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
  • Články, video, audio
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Karol Hercík

Premiéra 14.2.2024, 17:00 - Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona

Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 14. února 2024 v 17 hodin v Galerii Opera v Divadle Jiřího Myrona

logoInformace

Karol Hercík se narodil v Bratislavě. Dětství i dospívání však prožil v Ostravě, kde jeho rodiče tančili v baletním souboru nynějšího Národního divadla moravskoslezského. Měl tedy možnost poznat divadlo jak z hlediště, tak ze zákulisí, což možná bezděky ovlivnilo jeho budoucí směřování. Právě v NDM též řadu let pracovala jeho manželka Miloslava Hercíková jako ekonomická náměstkyně a správní ředitelka.

V dětství se učil hrát na klavír a na trubku, ale pravé tvůrčí vyžití nakonec nalezl ve výtvarné činnosti. Již na gymnáziu v Ostravě-Vítkovicích, kde dodnes žije, se pokoušel o surrealistické obrazy. Posléze v bulharské Sofii vystudoval Národní akademii výtvarných umění u profesora Svetlina Ruseva a docenta Dobriho Dobreva. Pravda, surrealismus na čas vystřídal realismus, ale po návratu ze studií si osvojil svůj specifický styl a jeho výtvarný rukopis se nevyhnul a dodnes se nevyhýbá ani občasným experimentům.

Na jeho uměleckém vývoji má nezanedbatelný podíl i jeho soustavná pedagogická činnost. Dodnes učí na Základní umělecké škole Viléma Petrželky v Ostravě-Hrabůvce, kde vyhledává nadějné výtvarníky. Externě působil na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity a na dnešní Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Hojně se angažoval ve Vítkovicích, dá se říct, že je jejich lokálním patriotem, kde s kronikářkou a výtvarnicí Lenkou Kocierzovou a dalšími nadšenci pořádal výstavy a besedy se zajímavými osobnostmi v Domě u šraněk. V roce 1995 spoluzakládal výtvarný spolek IN SIGNUM. Má na svém kontě přes osmdesát kolektivních a více než tři desítky samostatných výstav doma i v zahraničí. Jeho dosavadní tvorba je velmi pestrá. Od figurálních kompozic, krajinomalby až po abstraktní vize v malbě, kresbě, ale i v grafice.

Řečeno zkrátka: Karol Hercík dovede svými výtvarnými projevy pořádně překvapit. Patří k těm zdánlivě nenápadným výtvarníkům, kteří stále něco krásného v životě hledají, což není zrovna málo.

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
14.2.202417:00Galerie Opera - Divadlo Jiřího MyronaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Karol Hercík

Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející