SMETANOVSKÝM VLAKEM taky na NOVÉHO DIANIŠKU DO OSTRAVY!
2.5.2024
Máte rádi hry Tomáše Dianišky? Chcete vidět jeho nejnovější komedii, napsanou přímo pro činohru NDM? Na světovou premiéru a první reprízu hry Tomáše Dianišky DEN ZÚČTOVÁNÍ lze využít speciální Smetanovské operní vlaky z Prahy do Ostravy a zpět!
 
Přijeďte na premiéru Dianiškova DNE ZÚČTOVÁNÍ v sobotu 4. května (poslední vstupenky!) nebo na první reprízu v úterý 7. května naším SMETANOVSKÝM OPERNÍM VLAKEM. Dopravíme vás zase večer pohodlně zpátky! Výjezd z Prahy ve vagónech připojených k Valašskému expresu (odjezd z hl.n. ve 13:19) a zpátky ze Stodolní ve 23:00. Na zpáteční cestě z Ostravy stavíme jen v Olomouci, České Třebové, Pardubicích, Kolíně a Praze. Cena 500 Kč z Prahy a zpátky, 250 Kč je cena zpáteční jízdenky z Olomouce.
 
 
Foto Martin Kusyn
Fikci o snaze totálního outsidera odvrátit konec světa a užít si poslední den co nejlépe napsal Tomáš Dianiška přímo pro činohru Národního divadla moravskoslezského. Autor patří k nejoblíbenějším, nejhranějším a často oceňovaným dramatikům současnosti. Využívá ostravské reálie (halda Ema je tu strůjcem apokalypsy, konce světa a neodvratného zániku lidstva), ale zdůraznil, že se příběh může odhrávat kdekoli...
 
Režisér Piotr Ratajczak situoval vyprávění na scénu se čtyřmi pokoji, která se stejně jako svět stále otáčí a prakticky se nezastaví. Scénu navrhl Marcin Chlanda, kostýmy Paula Grocholska, hudbu zkomponoval Maciej Zakrzewski, pohybová spolupráce Aneta Jankowska a Szymon Dobosik. Dramaturgie Pavel Gejguš. V hlavní roli Vít Roleček, dále hrají Aneta Kaluža Klimešová (Eva), Sára Erlebachová, Petr Houska, Tomáš Jirman, Miroslava Georgievová, Marcela Čapková, Vlastimil Burda, Andrea Zatloukalová, Kamila Janovičová, Petr Panzenberger, Martin Dědoch a Vojtěch Johaník.